Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Door
CEO eyeOpen.nl
Diederick van Thiel (44) is vader van 4 kinderen, CEO van , auteur van de boeken 'Bankieren in 2020' en 'Cool' en promovendus aan de Universiteit van Tilburg.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Burgers zorg voor jezelf!

05 FEB 2013 Diederick van Thiel

In een eerdere column afgelopen jaar heb ik al opgeroepen tot een meer Keynesiaans overheidsbeleid.  De regering gaat met haar doorgeschoten bezuinigingsbeleid echter keihard door met het kapotmaken van onze economie. De werkeloosheid in de bouw lijkt naar Zuid-Europese niveaus te gaan stijgen.

Maar ook mensen in loondienst met een bruto inkomen tot €1.750 gaan in 2013 netto minder verdienen. Voor Nederlanders met een modaal en hoger salaris valt het netto salaris iets hoger uit. De mensen die meer gaan verdienen hebben niet meer te besteden vanwege de inflatie. De extra inkomsten uit het salaris wegen in veel gevallen niet op tegen de stijging van de vaste lasten. De koopkracht daalt onder meer door de verhoging van het btw-tarief per 1 oktober 2012 van 19% naar 21% en het verhoogde eigen risico voor zorgverzekeringen van € 220 naar € 350 per persoon. Des te fascinerender is het dat de overheid wel miljarden beschikbaar heeft om SNS te redden.

Hoe zit het met de pensioengerechtigden?

Ook ouderen worden flink gekort. Pensioengerechtigden hebben vanaf januari 2013 te maken met een flink lagere netto pensioenuitkering. De verlaging kan oplopen tot meer dan 5%, zo meldt de Pensioenfederatie. ‘Deze lagere pensioenuitkering wordt uitsluitend veroorzaakt door overheidsmaatregelen en mag niet worden verward met pensioenverlagingen die tientallen pensioenfondsen per 1 april aanstaande moeten doorvoeren, omdat hun financiële positie dit vereist,’ aldus de koepel van pensioenfondsen.

Waar wordt dit door veroorzaakt?

Sinds 1 januari van dit jaar is het tarief van de loonheffing in de eerste loonbelastingschijf fors verhoogd: met 3,9% naar 19,1%. Voor iemand met een maandelijkse bruto pensioenuitkering van € 500 scheelt dit netto circa € 20 per maand en bij een aanvullend pensioen van € 1.000 loopt dat verschil op tot bijna € 40. Daar bovenop komt de hogere bijdrage op grond van de Zorgverzekeringswet. Die moeten gepensioneerden namelijk, in tegenstelling tot werknemers, zelf betalen. Dat kost gepensioneerden nog eens tot meer dan € 10 netto per maand extra.

Volgens het APB leiden deze maatregelen ertoe dat het netto pensioen 2% tot 7% lager is dan in 2012.

Korting pensioenuitkeringen

Daarnaast kan het zijn dat het pensioen wordt gekort. Dit heeft niet alleen gevolgen voor mensen die al een pensioenuitkering ontvangen. Ook de pensioenen van de huidige deelnemers zullen worden gekort. Eind vorig jaar hebben 5 fondsen al gekort op de pensioenen. Zo’n 70 andere pensioenfondsen zullen naar verwachting per 1 april dit jaar korten op de uitkeringen. Van 20 pensioenfondsen is al bekend dat ze gaan korten (klik hier voor een overzicht).

Volgens De Nederlandsche Bank zal de gemiddelde korting 1,9% zijn. Medio 2012 ging DNB nog uit van een gemiddelde pensioenkorting van 2,3%. Er volgen naar verwachting ook in 2014 nog kortingen bij 40 pensioenfondsen.

Het grootste pensioenfonds van Nederland, het ABP, buigt zich deze week over de vraag of het de pensioenen gaat korten. Dit pensioenfonds voor overheid en onderwijs heeft 2,8 miljoen deelnemers. In augustus vorig jaar stond in een interne notitie van het ABP dat de pensioenen de komende 2 jaar met 14,5% gekort zullen worden als de rente niet wordt aangepast. Het ging in die notitie om een korting van 0,5% in 2013 en 14% in 2014. ABP heeft aangekondigd dat de korting 0,5% is.

Zuur voor gepensioneerden…
Natuurlijk is het zuur dat pensioenfondsen moeten korten. Maar dat in deze slechte economische tijd de overheid ook nog eens zijn graantje probeert mee te pikken over de rug van de gepensioneerden vind ik nog veel zuurder. Deze mensen zijn niet of nauwelijks meer in staat om hun inkomen aan te vullen. Als ze al kunnen werken, is er nauwelijks werk te vinden. Vervolgens worden ze weer ontslagen als ze 70 of 75 zijn vanwege hun leeftijd. Bizar, zeker als ze hun werk nog goed doen. De moeder van een vriendin van mij is zo al twee keer ontslagen, na haar 65.  Van een collega hoorde ik dat haar broer iemand na haar 65 in dienst wilde houden. Hij heeft hemel en aarde moeten bewegen om een verzekering af te kunnen sluiten om arbeidsongeschiktheid af te dekken. Dat risico wilde hij uiteraard niet zelf gaan dragen.

Burger: zorg voor jezelf!
Voor de werkende generatie is dit een wake-upcall. Zorg ervoor dat je je financiën op orde hebt. Bouw een extra pot op voor je oudedagsvoorziening of los extra af op je huis.  En doe dat niet pas als je de 50 bent gepasseerd, maar begin er meteen mee. Linksom via een hoger inkomen of rechtsom via een lagere schuld en dus lagere maandlasten, ben je beter in staat om dit soort tegenslagen het hoofd te bieden. Het is niet meer zo dat de overheid zorgt voor zijn burgers. Burgers, zorg voor uzelf!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.61
+ / - +0.16%
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur
Meer Premium