Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Algemeen directeur van Independer
Ruud Martens is algemeen directeur van Independer.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Pensioen 2.0: doorwerken tot je erbij neervalt?

28 NOV 2016 Ruud Martens

Onacceptabel vonden we het toen Den Haag in 2010 voor het eerst sprak over verhoging van de AOW-leeftijd. ‘65 blijft 65’ stond er op de spandoeken van demonstrerend Nederland. Tevergeefs!

De pensioenleeftijd werd toch verhoogd. Tot 2022 is er nog een overgangsperiode maar daarna mogen we pas op ons 67 het bijltje er bij neergooien. ‘67 blijft 67’, denkt u misschien. Maar dat is niet waar, er komt nog meer aan.

AOW-gat overbruggen

Laten we eens kijken naar uw pensioen. Pensioenregelingen volgen de AOW-wetgeving. Er zijn geluksvogels bij wie de pensioenregeling nog niet is bijgesteld. Zij kunnen ervoor kiezen op hun 65 in elk geval hun pensioen te pakken. Daarmee hebben ze het eerste stukje oudedagsvoorziening binnen. Maar de meeste pensioenregelingen zijn gewoon aangepast aan de hogere AOW-leeftijd. En kunnen stoppen op je 65e met zowel een AOW-gat als een pensioengat, is maar voor weinig mensen weggelegd.  

AOW steeds later uitgekeerd

In 2015 nam Den Haag een nieuwe oudedagsmaatregel: de AOW-leeftijd gaat na 2022 gelijk op met de leeftijdsverwachting. De impact van die maatregel is niet mis. Dit geldt niet alleen voor jongeren met nog een lang leven voor zich. Ook iemand die nu al 55 is gaat dit voelen. Want ouder worden we allemaal.

Nóg later met pensioen

Bent u nu rond de 55? Kijkt u dan eens bij ‘AOW-leeftijd’, op de site Wijzeringeldzaken.nl. Dat is wel even schrikken hè?  U heeft net gezien dat u na uw 65 niet twee, maar zelfs drie jaar op uw AOW moet wachten. U bent dan 68. En bent u jonger dan 27, kijk dan ook eens op de genoemde site. Uw AOW gaat pas in als u 71,5 jaar oud bent! Maar we zijn er nog steeds niet; er ligt nóg meer op de loer.

Hoe lang kún je doorwerken?

Het CBS denk dat de kans bestaat dat onze levensverwachting sneller toeneemt dan verwacht. De statistici sluiten daarom niet uit dat iemand die nu 27 is, niet met 71,5 jaar zijn AOW krijgt maar pas op zijn 75!  Niet zo feestelijk allemaal. Natuurlijk is het fijn dat we gemiddeld ouder worden, maar dat zegt niets over onze gezondheid. Ouderdomsaandoeningen zoals dementie, artrose en de ziekte van Parkinson houden geen rekening met langer doorwerken. Om nog maar te zwijgen over de mentale productiviteit en flexibiliteit van mensen die een halve eeuw hebben gewerkt. En zouden werkgevers er trek in hebben om iemand van zestig nog eens vijftien jaar in dienst te houden?

Kom in actie

Ook al is de volgende president van de Verenigde Staten aan het einde van zijn of haar ambtstermijn 73 of 74 jaar oud, niet iedereen ambieert zo’n seniorencarrière. Wil jij of wilt u wél stoppen met 65, dan is het verstandig om snel al in actie te komen. Denk aan bijsparen, privépensioen, beleggen, investeren of uw huis aflossen. Doet u niets? Dan is de kans groot dat u behoorlijk oud en grijs bent als de zalmsalade voor uw bedrijfsafscheidsfeestje wordt aangerukt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.4 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.68
+ / - +0.57%
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur