Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Notaris
Ernst Loendersloot is kandidaat-notaris bij het kantoor Huenges Wajer Joosten in Maastricht. Daarnaast heeft hij Vaknotaris.nl opgericht.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: OverGeld

Dwalen en trouwen II

11 JAN 2017 Ernst Loendersloot

In een vorige column beschreef ik de situatie van een (dementerende) zeventigjarige vrouw die trouwde met haar vijftien jaar jongere verloofde. Dat huwelijk werd met terugwerkende kracht door de rechters ontbonden, omdat de vrouw door haar ziekte de gevolgen van haar handelingen niet (meer) kon overzien. Het feit dat die ziekte zich op dat moment nog niet volledig openbaarde, deed daaraan niet af.

Ik stelde daarom dat er bij deze oudere dame geen sprake was van dwaling omdat zij geen begrip (meer) had van wat het Ja-woord wisselen voor consequenties met zich meebracht.

 

Leidt trouwen tot aansprakelijkheid? Maar dat was niet de bedoeling!

In een andere zaak mochten rechters zich buigen over de vraag of twee geestelijk capabele mensen zich wel konden beroepen op dwaling bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap (GP). Aangezien een GP juridisch niets meer is dan een ander label voor een huwelijk, is die uitspraak ook op een huwelijksvoltrekking van toepassing.

De vrouw had schulden en de man wilde daar niet voor opdraaien. Zij kozen er daarom voor om niet met elkaar te trouwen, maar om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Kennelijk in de (foutieve) veronderstelling dat de man dan niet aansprakelijk zou worden voor deze schulden. Zij meenden dat bij een GP de schulden niet in een wettelijke (algehele) gemeenschap van goederen zouden vallen omdat dat alleen bij een huwelijk het geval is.

Niets is echter minder waar, omdat de (juridische) gevolgen van een GP en een huwelijk hetzelfde zijn: ook bij het aangaan van een GP zonder voorwaarden ontstaat die algehele gemeenschap van goederen waardoor de man dus (mede-) aansprakelijk wordt voor de schulden van de vrouw.

 

Dwaling?

Dit ongewenste gevolg van hun handelen bij de Burgerlijke Stand probeerden de geregistreerde partners bij de rechters ongedaan te maken. Zij vroegen namelijk om hun GP (met terugwerkende kracht) te vernietigen, omdat zij gedwaald hadden. Zij verwezen daarbij naar artikel 71 lid 2 van Boek 1 van het Burgerlijk wetboek.

Daarin staat inderdaad dat een huwelijk (en dus ook een GP) nietig verklaard kan worden als er sprake is van dwaling. De rechters wijzen het verzoek echter af omdat in dit wetsartikel de mogelijkheid van dwaling beperkt wordt tot twee situaties:

a.  dwaling omtrent de persoon met wie je trouwt; of b. dwaling omtrent de gevolgen van je verklaring bij de ambtenaar. Oftewel: je trouwt met een ander dan je dacht of je had niet door dat je trouwde.

Dit wetsartikel zegt dus niets over de situatie dat de juridische gevolgen van het Ja-woord anders zijn dan je dacht. Deze man heeft niets aan het volgende advies, maar jij misschien wel: bezint eer ge begint en win tijdig advies is bij een deskundige zoals een notaris.

Wordt vervolgd

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail. 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur
Meer Premium