Door
Notaris
Ernst Loendersloot is kandidaat-notaris bij het kantoor Huenges Wajer Joosten in Maastricht. Daarnaast heeft hij Vaknotaris.nl opgericht.
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Geld lenen aan partner

07 SEP 2012

MAASTRICHT - Het gerechtshof in Arnhem heeft deze zomer een belangrijke uitspraak gedaan voor iedereen die op huwelijkse voorwaarden is getrouwd en geld heeft geleend aan zijn of haar geliefde.

Foto: Darryl Leniuk

Het vonnis komt er op neer dat als je de afspraken met betrekking tot de lening niet goed op papier hebt vastgelegd, dan kan het gebeuren dat je het geld kwijt bent.

In de casus waarover de rechter in Arnhem moest oordelen, waren de man en de vrouw in oktober 1989 getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Kort daarna heeft de vrouw aan de man geld geleend. Maar de voorwaarden waaronder dat gedaan is, zijn niet vastgelegd.

In augustus 2008 is het huwelijk formeel geëindigd. De vrouw wilde vervolgens de door haar uitgeleende bedragen terug, maar de man stelt dat zij hier geen rechten meer op heeft. Volgens hem is zij te laat met het opvorderen van de lening en zijn haar rechten verjaard.

Daarbij verwijst de man naar artikel 307 van Boek 3 van het Burgerlijk wetboek. Volgens dat artikel is de verjaringstermijn vijf jaar. Die begon te lopen op het moment dat de vrouw het geld aan de man leende en is dus allang voorbij.

Op grond van artikel 320 en 321 van Boek 3 van hetzelfde wetboek is er nog een andere verjaringstermijn, namelijk van zes maanden nadat het huwelijk ontbonden is. De vrouw had dan vóór 22 februari 2009 de man formeel moeten aanspreken op terugbetaling van de leningen, maar dat had zij ook niet gedaan. Hoe dan ook is ze te laat geweest, erkende het gerechtshof in Arnhem.

Duidelijk vastleggen

Deze uitspraak is volgens mij niet alleen van belang voor ieder echtpaar waarvan de ene partner aan de andere geld leent, maar voor iedereen die geld aan een ander leent (zoals ouders aan kinderen of samenwoners aan elkaar). Zorg er voor dat je duidelijk vastlegt vanaf welk moment de schuld opeisbaar is. Bijvoorbeeld vanaf het moment dat de relatie geëindigd is, zodat je dan vijf jaar de tijd hebt om je geld op te vorderen.

5.5 °C
NNO1
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%
poll image

Stelling DFT Geld

Voor Sinterklaas koop ik vooral cadeaus, voor kerst vooral eten


Verstuur