Door
Notaris
Ernst Loendersloot is kandidaat-notaris bij het kantoor Huenges Wajer Joosten in Maastricht. Daarnaast heeft hij Vaknotaris.nl opgericht.
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Eigen huis opeten? Kunt u er iets tegen doen?(Deel II)

05 FEB 2013

MAASTRICHT - In mijn vorige column heb ik beschreven waarom de eigen bijdrage voor de zorg in een verzorgings- of verpleegtehuis hoger is geworden sinds 1 januari 2013. In deze nieuwe column zal ik ingaan op zaken die u eventueel via de notaris kunt regelen, zodat u een lagere eigen bijdrage betaalt.

Langstlevende testament

In de meeste (maar echt niet in alle) langstlevende testamenten die ik van klanten ter beoordeling krijg, is een regeling opgenomen dat de kindsdelen uitbetaald moeten worden als de langstlevende wordt opgenomen in een bejaarden-, verzorgings- of verpleeghuis.

Daardoor moet de langstlevende dus de spaarrekening 'plunderen' om de kinderen uit te betalen. Dit heeft tot gevolg dat het vermogen in Box 3 van de langstlevende lager wordt en dus wordt ook de eigen bijdrage lager. Bij de berekening ervan wordt immers uitgegaan van 12 procent rendement op het vermogen in Box 3.

Maar de teksten die vroeger gebruikt werden in langstlevende testamenten zijn niet toegesneden op de nieuwe regeling zoals die per 1 januari 2013 geldt. Ik zou u daarom aanraden om met uw oude testament langs te gaan bij uw notaris, omdat die u kan adviseren of een 'update' noodzakelijk is.

Heeft u nog geen testament ? Ga dan zeker eens langs om u te laten voorlichten door de notaris. In de wet staat weliswaar een zogeheten langstlevende regeling, maar de kinderen kunnen hun kindsdeel volgens de wet uitsluitend opeisen als de langstlevende dood is of failliet wordt verklaard. Opname in een verzorgings- of verpleeghuis is volgens de wet geen reden om uit te betalen. Het is daarom noodzakelijk om deze opeisingsgrond duidelijk te omschrijven in een testament.

Let op:

De kinderen hoeven hun kindsdeel niet daadwerkelijk op te eisen.
Op grond van de regels inzake de de-fiscalisering (artikel 5.4 Wet inkomstenbelasting) is het al voldoende als in het testament staat dat de kinderen hun kindsdeel kunnen opeisen bij de langstlevende.

 

Uitbetalen kindsdelen als er geen testament is


Als er geen testament is en de langstlevende regeling uit de wet is van toepassing, dan heeft de langstlevende de wettelijke bevoegdheid om de kinderen hun kindsdeel uit te betalen.

Doordat de langstlevende dan simpel gezegd minder spaargeld op de bank heeft staan, zorgt de uitbetaling er ook voor dat de eigen bijdrage lager wordt. Hoe minder vermogen u in Box 3 hebt, hoe lager 12 procent rendement daarover is in euro’s en dus des te lager de eigen bijdrage.

Maar het verschil met de situatie dat er wel een langstlevende testament is met een goed geformuleerde opeisings-clausule, zit in de opmerking die ik hiervoor opnam. Is er een goed testament, dan hoeft de langstlevende niet echt uit te betalen. Het is voldoende dat de kinderen kunnen opeisen.

Is de wettelijke langstlevende regeling van toepassing omdat de ouder die als eerste overleed pas na 1 januari 2003 is gestorven, dan moet de langstlevende aan de kinderen hun kindsdeel uitbetalen. Pas daardoor wordt het vermogen in Box 3 ook echt lager en wordt de eigen bijdrage dus ook minder.

Dit kan een probleem zijn als het Box 3-vermogen niet 'contant' op de spaarrekening staat, maar in de stenen van het eigen huis vast zit op het moment dat de langstlevende wordt opgenomen. Er kan dan niet uitbetaald worden door de langstlevende.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
8.1 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 462.21
+ / - +0.63%
poll image

Stelling DFT Geld

Voor Sinterklaas koop ik vooral cadeaus, voor kerst vooral eten


Verstuur
Meer Premium