Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Managing director, Ten Oak Capital
Michael van Bemmelen is de Managing Director van Ten Oak Capital in New Jersey en een specialist in Structured Securities & Financiële Derivaten.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Broekloze dag voor pensioenbestuur

14 JAN 2017 Dr. Michael van Bemmelen

Eindelijk, De Nederlandsche Bank en het ministerie van Sociale Zaken hebben het door! Pensioenfondsen hebben de vrije hand in het aangaan van swaps (financiële ruilen) en houden de belangrijkste aspecten daarvan angstvallig geheim. Vorige week is aangekondigd dat DNB de renteruil-posities van pensioenfondsen openbaar gaat maken.

Een overwinning voor de Tweede Kamerleden die al jaren hard voor doorzichtigheid bij pensioenfondsen pleiten. Jammer voor Nederlands meest-door-lobbyisten bezochte bewindspersoon, ze had zo mooi uitzicht na 15 maart op een topbaan in het pensioenwezen — net zoals haar voormalige rechterhand op Sociale Zaken heeft bemachtigd.

Het hangt van de kiezers af, maar misschien brengt 2017 ons twee nieuwe pensioenlobbyisten die op de deur van staatssecretaris Pieter Omtzigt gaan kloppen. Dat zou een verbetering zijn voor de deelnemers aan de pensioenfondsen. De deelnemers zijn mensen die hun hele professionele leven lang één dag per week werken voor hun pensioentje — en voor de bezoldiging van pensioenbestuurders, vermogensbeheerders, de groot banken, swap adviseurs, pensioenlobbyisten, en de fiduciair flitsmakelaar.

Waar komt die swap-rommel vandaan?

DNB neemt al jaren een conservatief en prijzenswaardig standpunt in omtrent dekkingsgraad voor de pensioenfondsen. Een heel scherpe buitenspelregel: minder dan 105% en de gele kaart komt eraan, gevolgd bij gebrek aan verbetering door een rode kaart en geschorst voor het leven.

Maar iedere scheidsrechter weet dat je na de aftrap niet op de tribune kan gaan zitten. Je moet meerennen en oog op de bal en de spelers houden. Dat heeft DNB niet gedaan.

De spelers kennen we nu wel. Pensioenbesturen die een doorlopend tekort hebben aan kundigheid in het huidige complexe financiële spel. Terwijl de tegenpartij bestaat uit snelle jongens die gauw rijk willen worden; en inderdaad met aapachtige behendigheid klommen ze in enkele jaren tot in de top van de Quote 500.

Weinig creativiteit

De keerzijde van DNB’s strenge dekkingsgraad is dat er weinig creativiteit overblijft voor pensioenbestuur om een flexibel beleggingsbeleid uit te stippelen. Alle creativiteit wordt aangewend om aan de gevolgen van de regels te ontkomen.

Wij waarschuwen al jaren voor het volgende risico: de dekkingsgraad wordt uitsluitend berekend over de nominale verplichtingen van de fondsen. In de academische wereld van DNB klopt het dat het pensioenfonds niet verplicht is om inflatiecorrectie te betalen en dus alle verplichtingen op nominale basis mag meenemen. In de echte wereld kan het echtpaar Slikkerveer met ABP-pensioen al jaren niet meer uit eten gaan. Wat gaat de DNB eraan doen als er straks niet genoeg koopkracht over is voor de gepensioneerden om zelfs thuis te eten?

Zwarte Zwanen

De snelle jongens hebben deze opening niet ongebruikt gelaten. Zichzelf voorstellen als “fiduciair” en pretenderen zeer betrokken bij het welzijn van het pensioenfonds hebben ze de bestuurders bij de hand genomen. “Het enige risico dat u loopt is van rentedaling, want dat heeft een negatief effect op de dekkingsgraad. Wij kunnen de nadelen van rentedaling wegruilen tegen alle voordelen van rentestijging en inflatiecorrectie. Kost niks.”

Of zoals Cees Grimbergen het ironisch nazegt in zijn uitstekende documentaire Zwarte Zwanen: ”Meneer Van Bemmelen de miljarden stromen binnen; wat kan er mis gaan met zo’n mooie ruil?”

Er kan een hoop misgaan, vooral in een swapmarkt waar de banken toegeven aan fraude en manipulatie. Ook zou ik graag willen weten hoeveel inflatiecorrectie van de komende jaren is er weggeruild. Drie jaar of dertig? En is die ruil tegen gaande swapmarktprijzen afgesloten? Heel griezelig aspect van deze business is dat de aanbevelingen ook uitgevoerd worden en vaak gewaardeerd in de pensioenfondsboeken door dezelfde “fiduciair” die ze bedenkt.

Hoop te doen

Een stapje in de goede richting DNB, maar er is nog een hoop te doen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%
poll image

Stelling DFT Geld

Moet de EU een eind maken aan de wirwar van snelweg- en milieuvignetten?


Verstuur
Meer Premium