Door
Directievoorzitter Kredietbank Nederland
Ger Jaarsma (1968) is directievoorzitter van Kredietbank Nederland. Van maart 2005 tot en met april 2010 was hij voorzitter van de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK).
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Kwaliteit kost geld

26 FEB 2013

LEEUWARDEN - Het stadhuis van Leeuwarden is gebouwd in 1715. Stel dat begin deze eeuw bij een bouwkundig onderzoek is gebleken dat het dak in slechte staat verkeert. De gemeente besluit op dat moment een zeer gerenommeerde timmerman met verstand van monumentale panden in te huren om het dak te repareren. De timmerman verdient 5000 euro per maand en krijgt bij perfecte oplevering een bonus van 10.000 euro.

Twaalf jaar later blijkt dat het dak op instorten staat. De timmerman heeft - zonder dat hij en de gemeente dat wisten - balken gebruikt van een houtsoort met korte levensduur.

De wethouder huurt een andere timmerman in voor de vervanging. Deze eveneens gespecialiseerde timmerman verdient 3000 euro per maand en krijgt geen bonus. Bij zijn vorige opdrachtgever verdiende hij aanmerkelijk meer.

De gemeenteraad staat op de achterste benen. In de eerste plaats verwijten de raadsleden de eerste timmerman bewust verkeerd hout gebruikt te hebben, hoewel destijds de korte levensduur niet bekend was. Desondanks zou hij zijn bonus terug moeten betalen. Ten tweede vinden ze dat de nieuwe timmerman veel te veel verdient. De helft is ook prima, vinden ze. Eenieder zal begrijpen dat je voor 1500 euro per maand hooguit een leerling-timmerman krijgt die de reparatie niet aan kan.

SNS Reaal

Bovenstaand verhaal is overigens verzonnen, maar het toont gelijkenis met de problemen bij SNS Reaal. Voormalig topman Sjoerd van Keulen heeft achteraf verkeerde overnames gedaan. Maar destijds werd hij door markt en maatschappij geroemd om zijn prestaties. Van Keulen bracht rust in de top van SNS, bracht de bank in 2006 succesvol naar de beurs en heeft ook verschillende goede overnames gedaan. Een flink deel van de bonus heeft hij echt wel verdiend.

Ook de ophef over het salaris van de nieuwe topman Gerard van Olphen verbaast mij. Van Olphen krijgt geen bonussen, hij ontvangt minder salaris dan hij voorheen verdiende en hij krijgt minder dan de topman bij die andere staatsbank. Terecht betaalt dit kabinet 550.000 euro per jaar aan een zeer ervaren bankier, die er voor kan zorgen dat de 130 miljard euro op de balans van SNS goed wordt beheerd. Voor de door de Tweede Kamer voorgestelde balkenendenorm van 193.000 euro krijg je een leerling-topman.

En dat moeten we echt niet willen!

16.0 °C
ZO3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 432.09
+ / - +0.74%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

‘Het is de hoogste tijd dat de lonen in Nederland gaan stijgen'


Verstuur