Door
Makelaar
H. L. (Hans) Broeren is al vanaf 1976 actief in het onroerend goed. Zowel in woningen, bedrijfsmatig onroerend goed als beleggingen.
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Recht op uitzicht is vaag

08 JUN 2012

Als er iets is bij onroerend goed waarover discussie ontstaat, dan is het het uitzicht. Het vrije zicht dat u vanuit uw woning heeft op natuur, park, voetbalvelden, duinen, meer, rivier of zee. Kopers gaan er snel vanuit dat zij een ‘recht op uitzicht’ hebben. Zij baseren dat recht op een verkoopbrochure of verkooppraatjes of een gewoonterecht, dat ik niet ken. Maar zo eenvoudig ligt dat niet.

Voor velen is het belangrijk dat als zij uit het raam kijken of vanaf hun balkon, tuin of dakterras zij niet tegen een betonkolos aankijken. Wat is er mooier om rechtstreeks en ononderbroken zicht te hebben over een rivier, zee, duinen of een prachtig natuurgebied. Vaak is dit voordeel ook het belangrijkste huur- of koopargument voor mensen, en begrijpelijk. Even vaak gebeurt het dat dit gewilde uitzicht teniet gaat doordat iemand anders er een pand bouwt precies in uw zichtlijn, weg vrij uitzicht.

Op zo’n moment grijpt men naar de brochure die men kreeg bij huur of koop. Daarin staat het uitzicht duidelijk omschreven, maar er staat ook dat u bij de gemeente moet informeren over bouwplannen in uw buurt. En uw buurt kan betekenen voor uw neus met wegneming van uw vrije uitzicht.

Let op gemeentelijke berichten

Indien op het tijdstip van uw koop of huur bij de gemeente geen bouwplannen bekend zijn en het staat ook niet in het bestemmingsplan, wil dat nog niet zeggen dat u voor jaren gevrijwaard bent van een bouw die uw uitzicht belemmert. Want bestemmingsplannen worden als het goed is regelmatig vernieuwd en iemand kan een bouwaanvraag indienen die weliswaar niet is voorzien in het geldende bestemmingsplan, maar dat de gemeente die bouw wel vindt passen in hun beleid. En vervolgens toch een bouwvergunning afgeeft eventueel met wijziging van het bestemmingsplan. Dus u moet altijd de gemeentelijke berichten over deze onderwerpen in de gaten houden.

Dit overkwam een flateigenaar aan zee die zijn uitzicht zag weggenomen door een enorm gebouw voor het zijne. Slechts als hij de rechter kan overtuigen dat de verkoper kon weten dat zijn uitzicht heel belangrijk voor hem was ten tijde van de koop en dat verkoper hem zonder voorbehoud verteld zou hebben dat het uitzicht blijvend vrij zou blijven, zou de rechter overwegen om hem gelijk te geven.

Vraag schriftelijke garantie

Komt u in deze situatie, vraag dan van de verkoper een schriftelijke garantie dat het uitzicht blijvend vrij zal zijn of vraag hiervoor een schriftelijke verklaring waarin de gemeente dat zonder voorbehoud aan u verklaart. Hecht deze garantie of verklaring ook aan uw huur-, koopcontract en leveringsakte. Kijk voor alle zekerheid het bestemmingsplan na en ga na wanneer dat herzien wordt.

Het is niet eenvoudig, het overkwam mij bijna zelf aan het Westerdok aan het IJ in Amsterdam waar flatgebouwen zijn gebouwd. Gelukkig kwam ik erachter dat voor deze gebouwen een hotel en gerechtsgebouw waren gepland die hoger waren dan de flatgebouwen waarin ik geïnteresseerd was. Achteraf bleek dat niet iedereen die kennis had.

Deze column verscheen tevens in de Woonkrant, dé wekelijkse feature over wonen van De Telegraaf.

www.broeren.com

Stelling DFT Geld

Noodzakelijke cosmetische ingrepen moeten worden vergoed in het basispakket


Verstuur