Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Makelaar
H. L. (Hans) Broeren is al vanaf 1976 actief in het onroerend goed. Zowel in woningen, bedrijfsmatig onroerend goed als beleggingen.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Scheiden doet lijden

31 JAN 2013 Hans Broeren

'Scheiden doet lijden' is de titel van een oude smartlap, maar dekt volgens mij de lading van deze rubriek. De meeste gedwongen verkopen van huizen en flats zijn een gevolg van een stukgelopen huwelijk of partnerschap, dus scheiding. De gehuurde of gekochte woning is daardoor vaak een groot twistpunt. Wie blijft en wie vertrekt? En, verkopen of niet, wie betaalt het verlies?

Bij samenwonen, geregistreerd partnerschap en huwelijk is het goed om zaken goed af te spreken. Zaken als wie de woning huurt: een of beiden. Wie het eigendom van de woning heeft en wie de hypotheeklening betaalt: een of beiden. Dat gaat ook op voor alle andere bezittingen, spaargeld, pensioen, kunst, apparatuur, fietsen, tweede huis en dergelijke. Dit legt u vast in een partnercontract, een samenleefovereenkomst of huwelijkse voorwaarden. En zoals ik altijd zeg, een goed contract heb je nodig als er later zich een calamiteit voordoet, zoals scheiding, want dan heeft u spelregels hoe de zaken te verdelen. Natuurlijk is het niet leuk om als u trouwt spelregels af te spreken voor het geval u uit elkaar gaat. Maar het is noodzakelijk, leuk is anders, maar dat geldt ook voor het opmaken van een testament.

Goed samenleefcontract

Ik spreek uit ervaring hoe rustgevend het is geweest toen ik een goed samenleefcontract had in de jaren tachtig en de helft van het huis kon overnemen, zodat de ander een andere woning kon kopen. Want we hadden afgesproken dat als we uit elkaar gingen, de een de ander kon uitkopen of beiden zouden vertrekken zodat we het huis leeg konden verkopen.

Door de verslechterde koopwoningmarkt raken mensen die uit elkaar gaan hun koopwoning moeilijk kwijt en als het lukt, tegen een lager bedrag dan hun hypotheeklening. Indien beiden eigenaar zijn en samen de hypotheeklening zijn aangegaan, lijkt het eenvoudig dat beiden bijvoorbeeld de helft van de restschuld op zich nemen. Een goed huwelijks- of partnercontract voorziet in zo'n situatie. Is dat er niet, dan kunnen de meningen tegen over elkaar staan.

Opstandige partner

Onlangs las ik een uitspraak van een rechter (LJN: BY4526) die moest bij een verkoop van een flat na een echtscheiding oordelen of de voormalige echtelieden ieder de helft van de restschuld moesten betalen of niet. Want beide voormalige echtelieden moesten samen de opdracht tot verkoop geven of de andere machtigen dat te doen. Eén wilde dat niet zonder voorwaarden.

Deze opstandige partner wilde wel verkopen, echter niet opdraaien voor het verlies, lees een deel van de restschuld. Daarmee maakte de rechter korte metten: beide echtelieden zijn voor de helft eigenaar en ook voor de helft schuldig voor de hypotheeklening. Dus moet de opstandige partner meewerken aan de verkoop van de flat en het betalen van de restschuld. Deed deze dat niet, dan zou zijn vonnis dienen als een vervangende handtekening onder de verkoopopdracht van de flat. Als dit vonnis overigens niet tot medewerking zou leiden, verbeurde diegene die in gebreke bleef een dwangsom. Leg daarom een aantal afspraken goed vast ten overstaan van een notaris, dan hoeft u daarover tenminste geen ruzie meer te maken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 513.62
+ / - +0.01%
poll image

Stelling DFT Geld

Financiële producten koop ik liever in Nederland


Verstuur
Meer Premium