Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Hypotheekadviseur
Harrie-Jan van Nunen is directeur van De Financiële Makelaar en Het Bemiddelingsloket. In 2006 is hij uitgeroepen tot beste hypotheekadviseur van Nederland.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rentemiddeling als alternatief voor oversluiten

01 NOV 2014 Harrie-Jan van Nunen

column - De hypotheekrente is nog nooit zo laag geweest. Logisch dat u als hypotheekbezitter hiervan ook wilt profiteren. Maar de boete die u moet betalen, kan oplopen tot vele tienduizenden euro's. Het middelen van de rente is in dat geval vaak een goed alternatief, zonder dat u te maken krijgt met een boeterente!

Iedere hypotheek heeft een bepaalde looptijd. Als u bijna aan het eind bent van deze looptijd bent, is oversluiten, ondanks de bijkomende kosten, vaak voordelig. Loopt uw rentecontract echter nog langer, dan krijgt u, wanneer u besluit om uw rente tussentijds om te zetten, vaak te maken met een hoge boeterente. Uit de reacties naar aanleiding van het Hypotheekspreekuur, blijkt dat velen van u deze (hoge) boete niet kunnen of willen betalen, waardoor oversluiten alleen mogelijk is als u de boete kunt bijlenen. Het uiteindelijke voordeel is dat geval vaak niet groot of laat lang op zich wachten.

 

Wilt u echter direct profiteren van de lage rente, zonder dat u te maken krijgt met boetes of andere hoge kosten, dan zou rentemiddeling een interessant alternatief voor u kunnen zijn!

 

Wat is rentemiddeling?
In geval van rentemiddeling wordt de hypotheekrente die u nu betaalt (gewogen) gemiddeld met de huidige lage hypotheekrente die u zou krijgen in geval van oversluiten. Hierbij wordt rekening gehouden met de periode dat uw huidige hypotheek nog loopt en naar de periode waarvoor u uw rente wilt vastzetten.

 

Voorbeeld

Familie de Ridder heeft op dit moment een hypotheek van 155.000 euro met een rente van 5,2%. Deze rente staat nog 2 ½ jaar vast. Ze willen hun hypotheek graag opnieuw vastzetten voor 10 jaar tegen 3,0%. Als ze zouden besluiten dit te doen, moeten ze de bank een boeterente van 7.287 euro betalen.

In plaats van oversluiten, kan de familie ook kiezen om hun rente te laten middelen. Op dat moment hoeven ze geen boete te betalen, en wordt hun huidige rente gewogen, gemiddeld met de nieuwe hypotheekrente van 3,0%. Hun nieuwe 10-jaarsrente zou in dat geval uitkomen op 3,55%. Dat levert ze een directe besparing op van 1,65% per jaar, of te wel 213 euro bruto per maand.

 

Het voordeel van rentemiddeling is dat u (nagenoeg) geen kosten hoeft te betalen en dat er ook geen inkomens- of onderpandtoets wordt gedaan, terwijl u toch direct kunt profiteren van de huidige lagere rente en de zekerheid van opnieuw een (lange) vaste rente.

 

(Nog) niet bij ieder bank mogelijk

Het nadeel van rentemiddeling is dat niet alle banken deze mogelijkheid aanbieden. U zult dus eerst bij uw adviseur moeten informeren of uw hypotheek hiervoor in aanmerking komt. Vooral bij zogenaamde budgethypotheken zien we dat deze mogelijkheid vaak is uitgesloten. Overigens zie ik op dit punt wel een positieve ontwikkeling. Zo heeft Woonfonds Hypotheken recentelijk aangekondigd dat al hun hypotheken, ook hun budgetvariant, in aanmerking komen voor rentemiddeling. Het begin van een nieuwe trend?

 

Zelf berekenen?
Wilt u zelf berekenen wat uw rente ingeval van rentemiddeling zou gaan worden? Gebruik dan deze Excel-middelingstool voor een goede indicatie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.5 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.52
+ / - -0.26%
poll image

Stelling DFT Geld

Moet de EU een eind maken aan de wirwar van snelweg- en milieuvignetten?


Verstuur
Meer Premium