Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Hypotheekadviseur
Harrie-Jan van Nunen is directeur van De Financiële Makelaar en Het Bemiddelingsloket. In 2006 is hij uitgeroepen tot beste hypotheekadviseur van Nederland.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Menghypotheek goed voor financieel plan

18 JUN 2014 Harrie-Jan van Nunen

column - Jarenlang werd de hypotheek gezien als hoeksteen binnen iedere financiële planning. Met de gewijzigde hypotheekregels kan alleen nog maar gekozen worden uit de lineaire hypotheek of de annuïteitenhypotheek. Kenmerkt de annuïteitenhypotheek zich door de laagste aanvangslasten, de lineaire hypotheek heeft de laagste eindlasten. Kenmerkend voor beide hypotheekvormen is dat de maandlasten gedurende de looptijd wijzigen, waardoor de hypotheek moeilijk lijkt te passen in een financieel plan.

In mijn vorige column: De Menghypotheek, nieuwe hypotheekvorm heb ik u laten zien dat met de Menghypotheek gelijkblijvende netto maandlasten kunnen worden gecreëerd. Met deze hypotheekvorm heeft u naast de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek niet alleen de beschikking over een derde hypotheekvorm, in deze bijdrage laat ik u zien hoe de hypotheek ook weer kan dienen als hoeksteen binnen een financieel plan.

 

Voorbeeld

In mijn praktijk kwam ik twee jonge mensen tegen die hun eerste eigen woning wilden kopen. Tijdens het gesprek kwam al snel naar voren dat ze een toekomstige kinderwens hadden, waarbij ook werd aangegeven dat ze op dat moment allebei een dag minder wilden gaan werken. Ze waren bereid om nu maandelijks meer te betalen, wanneer dat zou leiden tot betaalbare hypotheeklasten over (in dit geval) 10 jaar.

 

Er zou gekozen kunnen worden voor een lineaire hypotheek met hoge netto aanvangslasten die vervolgens iedere maand lager zouden gaan worden, maar in deze situatie is gekozen voor de Menghypotheek. Deze hypotheek werd een combinatie van een 10-jarige annuïteitenhypotheek van 16.000 euro, een 30-jarige annuïteitenhypotheek van 102.080 euro met daarbij een 10-jarige lineaire hypotheek van 8.000 euro en een 30-jarige lineaire hypotheek van 73.920 euro. Bij een rente van 5 procent en een belastingvoordeel ontstaat dan het volgende overzicht.

 

Tijd (in jaren)

Netto last Menghypotheek

1

€978

5

€968

10

€964

11

€726

15

€721

20

€722

25

€730

30

€750

 

U ziet dat door deze mix gedurende de eerste 10 jaar een (vrij) constante netto maandlast wordt verkregen, waarna de maandlast daalt tot wederom (nagenoeg) gelijkblijvende, maar bovenal betaalbare (!), netto lasten gedurende de rest van de looptijd.

Ging het in dit voorbeeld om twee mensen die minder wilden gaan werken, deze vorm van mengen past ook goed wanneer u weet dat u op termijn te maken krijgt met een inkomensdaling, bijvoorbeeld omdat u over 10 of 12 jaar met pensioen gaat.

 

Met de Menghypotheek creëert u een betaalbare hypotheek nu, maar vooral ook later!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur
Meer Premium