Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Financieel planner
Herman Bouter is partner van Capital Management en specialist in de advisering van topfunctionarissen en succesvolle ondernemers.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Langstlevende testament minder nadelig dan gedacht

22 MRT 2010

Over erfbelasting bestaan veel misvattingen. Dat bleek onlangs weer eens in het programma TROS Radar.

Volgens het tv-programma zouden veel mensen juist nu door de wijziging van de belastingregels veel geld kunnen besparen. Zelfs mensen die denken met een ’langstlevende testament’ de zaken goed geregeld te hebben. Ren echter niet te snel naar de notaris.

Het programma behandelde het voorbeeld van een weduwnaar die na het overlijden van zijn echtgenote de erfbelasting over het erfdeel van de zoon moet betalen. Zijn echtgenote heeft een ’langstlevende testament’, waarbij de nalatenschap, die grotendeels uit de helft van de woning bestaat, aan hem wordt toebedeeld. Zijn zoon krijgt zijn erfdeel in de vorm van een vordering op zijn vader. Omdat hij slechts een vordering krijgt, komt de erfbelasting erover ten laste van de nalatenschap. Dat betekent dat de langstlevende, de vader, de erfbelasting moet betalen.

Hiervoor moet hij zijn spaargeld aanspreken dat juist bestemd was voor aanvulling van zijn pensioen, omdat hij de woning nog niet wil verkopen.

Dit door Radar geconstateerde probleem is niet nieuw, maar bestaat al vijftig jaar. Van het langstlevende testament worden echter uitsluitend de nadelige aspecten behandeld en komen de voordelen nauwelijks aan de orde. De indruk wordt gewekt dat iedereen met een langstlevende testament direct naar de notaris moet om het testament aan te laten passen.

Het langstlevende testament hoeft echter helemaal niet nadelig te zijn. In de meeste langstlevende testamenten is namelijk bepaald dat over de vordering die de kinderen op de langstlevende hebben, een rente verschuldigd is. Deze rente hoeft pas betaald te worden als de langstlevende overleden is. Door de rente wordt de vordering op de langstlevende steeds groter. Door deze vordering die in de tijd steeds groter wordt, zal er in veel gevallen bij het overlijden van de langstlevende minder erfbelasting verschuldigd zijn.

Zolang deze belastingbesparing bij het overlijden van de langstlevende aanmerkelijk groter is dan het belastingnadeel bij het eerste overlijden, biedt het langstlevende testament fiscaal voordeel. Aan dat voordeel gaat Radar voorbij. Het programma zet in ieder geval een aantal mensen onnodig op het verkeerde spoor.

Waar gaat het nu in werkelijkheid om? Mensen die over vermogen beschikken, maar dat niet in cash hebben – bijvoorbeeld omdat het vermogen grotendeels in de woning zit – is het inderdaad raadzaam om naar de notaris te gaan om uit te vinden wat de financiële gevolgen zijn als zij komen te overlijden. Hou dan ook rekening met de kosten van de uitvaart, want die kunnen ook aardig oplopen. Wie de kosten van de uitvaart en de te betalen erfbelasting gemakkelijk van zijn spaargeld of beleggingen kan betalen, zou zich meer kunnen richten op de voordelen van een langstlevende testament. Deze groep raad ik aan eens in de vijf jaar het testament tegen het licht te (laten) houden. Maar ook dat advies is niet nieuw. Mocht blijken dat u door de kosten van de uitvaart en de te betalen erfbelasting in financiële problemen komt, dan kan het zogeheten tweetrapstestament een oplossing bieden. Daar kan geen enkel fiscaal voordeel tegenop.Herman Bouter is financieel planner bij een onafhankelijk adviesbureau zonder financiële banden met aanbieders van producten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 520.39
+ / - -0.28%
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur