Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Financieel planner
Herman Bouter is partner van Capital Management en specialist in de advisering van topfunctionarissen en succesvolle ondernemers.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Financiën fluit Belastingdienst terug

06 SEP 2011

In april van dit jaar keurde de Belastingdienst goed dat de uitkeringen van een zogeheten oud regime lijfrente van de meest verdienende partner werden overgeheveld naar de minst verdienende partner met als gevolg een aardig fiscaal voordeel. Toen dit fiscale voordeel kleurrijk breed in de pers werd uitgemeten, kwam Financiën in actie en floot afgelopen week de Belastingdienst terug.

Oud regime lijfrenten zijn lijfrenten die langer dan circa twintig jaar geleden zijn afgesloten en waarop afwijkende fiscale regels van toepassing zijn. Zo zijn de fiscale regels voor uitkeringen aanzienlijk flexibeler en bieden ze aantrekkelijke planningsmogelijkheden als u eerder wilt stoppen met werken. Een ander voordeel van oud regime lijfrenten is dat de polis of de uitkeringen uit de polis geschonken mogen worden. Dit in tegenstelling tot de lijfrenten die nu worden afgesloten.

Met het schenken van de uitkeringen aan studerende kinderen kan een flink fiscaal voordeel worden bereikt. De meest verdienende partner heeft de premies van de lijfrente destijds mogelijk tegen 72 procent inkomstenbelasting afgetrokken, terwijl het kind in het meest voordelige situatie geen belasting over de uitkeringen hoeft te betalen. Hierover bestaat geen discussie, ook niet tussen de Belastingdienst en Financiën.

Problemen

Bij schenking tussen partners stuit het fiscale voordeel wel op problemen. Onder de oude belastingwetgeving werd de lijfrentepremie of koopsom van oud regime lijfrenten afgetrokken van het inkomen van de meest verdienende partner. Door de mogelijkheid de lijfrentepolis of -uitkeringen te schenken zou door overheveling van de uitkeringen naar de minst verdienende partner een fiscaal voordeel kunnen worden bereikt. Om dit tegen te gaan was er een antimisbruik-artikel in de oude belastingwetgeving opgenomen, waardoor het inkomen uit de lijfrente werd toegerekend aan de meest verdienende partner, waardoor het beoogde fiscale voordeel kwam te vervallen.

In de specifieke casus die in april van dit jaar aan de Belastingdienst werd voorgelegd, kwam het kapitaal uit de lijfrentepolis toe aan de minst verdienende partner en werd deze omgezet in een lijfrente bij de bank en werden de nieuwe lijfrenteregels die qua flexibiliteit minder aantrekkelijk zijn van toepassing. Door deze nieuwe lijfrenteregels was de Belastingdienst van mening dat zij geen beroep kon doen op het antimisbruik-artikel uit de oude Wet Inkomstenbelasting en kon er dus een belastingvoordeel worden behaald.

Ontgaan

Kennelijk is Financiën dit ondanks verschillende publicaties ontgaan, totdat in een artikel het beeld werd geschetst dat door dit standpunt de overheid miljarden euro’s aan belastinginkomsten zou gaan missen. Bovendien zou het belastingvoordeel vooral bij vermogende Nederlanders terechtkomen, hetgeen op maatschappelijke verontwaardiging kan rekenen.

Financiën heeft daarop de Belastingdienst teruggefloten. Opmerkelijk is dat dit een besluit is en de wet niet is aangepast. Blijkbaar is er een interpretatieverschil tussen de Belastingdienst en Financiën over het toepassen van de regels. Wellicht moeten we concluderen dat de fiscale regels zo ingewikkeld zijn geworden dat zelfs overheidsinstanties er niet meer uitkomen.

Dat geeft stof tot nadenken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur