Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Door
Financieel planner
Herman Bouter is partner van Capital Management en specialist in de advisering van topfunctionarissen en succesvolle ondernemers.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zwartepieten rond neergang van SNS

18 FEB 2013

Het aloude Hollandse spel zwartepieten is sinds de nationalisatie van SNS Reaal populair. Iedereen die er iets mee te maken heeft of heeft gehad kan rekenen op een veeg uit de pan, die in een enkel geval buitensporig persoonlijk was. Wie wordt de winnaar van dit spelletje zwartepieten?

De nationalisatie van SNS Reaal kan geen verrassing zijn geweest. Het was al langer bekend dat deze financiële instelling met grote financiële problemen kampte. Dat is ook meerdere malen door de pers naar buiten gebracht. Er waren bijvoorbeeld grote zorgen over hoe SNS Reaal de steun van de Nederlandse staat zou kunnen terugbetalen. Kosten noch moeite werden gespaard, mede onder druk van de Europese Commissie, om aan de afgesproken verplichtingen te kunnen voldoen. Dat is zeker geen positief teken.

 

Problemen bij vastgoedfinanciering

Naarmate de oplossing voor dit probleem langer op zich lieten wachten, werden de problemen alsmaar groter. Als u weet dat SNS veel vastgoed heeft gefinancierd dan is er het risico dat de problemen onbeheersbaar worden. Dat werd onder andere duidelijk bij de verkoop van het vastgoed van Uni-Invest. Dat werd uiteindelijk verkocht voor 70 procent van de laatst bekende taxatiewaarde. Het is nu dus bijzonder lastig de waarde van vastgoed in te schatten. En juist bij de vastgoedfinanciering ligt de kern van de problemen van SNS Reaal, een erfenis uit de overname van Bouwfonds Property Finance in 2006,. Het is te gemakkelijk om de verantwoordelijkheid alleen op het bordje van de directie neer te leggen. Zij zijn verantwoordelijk voor de aankoop, maar zij zijn niet weerhouden door de raad van commissarissen of De Nederlandsche Bank, die als toezichthouder hiervoor toestemming moet verlenen.

Vervolgens kwam SNS Reaal door de kredietcrisis in de problemen, met uiteindelijk nationalisatie tot gevolg. Dit is het ultieme redmiddel om SNS Reaal in veilige haven te brengen. Dat was de minister van Financiën wel verplicht nadat was aangegeven dat de SNS Bank een systeembank is.

 

Zuur voor aandeelhouders

Het is natuurlijk zuur voor de aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders dat zij hun geld kwijt zijn, maar dat is ook het risico van beleggen in aandelen en achtergestelde obligaties. Natuurlijk moet er gekeken worden of de nationalisatie tegen een faire prijs heeft plaatsgehad, maar dit moet geen valse verwachtingen bij beleggers wekken en de indruk geven dat de Nederlandse staat voor een appel en een ei eigenaar van SNS Reaal geworden is.

Daarnaast bestookt de Tweede Kamer de minister van Financiën met vragen over de nationalisatie en de verdiensten van de nieuwe topman. Dat is ook haar taak, want er is veel geld gemoeid met de nationalisatie. Mijn indruk is echter dat de vragen van de politiek meer tot doel hebben de achterban te bekoren dan het oplossen van de problemen, waar iedereen in Nederland belang bij heeft. Zwartepieten lijkt hetzelfde als voetballen tegen Italianen. Zoals Cruijff het al zei: „Italianen kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen.” Vrij vertaald: Ook dit spelletje zwartepieten lijkt alleen maar verliezers te kennen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 527.55
+ / - -0.17%
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur