Door
Verslaggever
Manno van den Berg werkt sinds 2000 voor De Telegraaf als financieel journalist.
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Spaarstraf

04 FEB 2013 Manno van den Berg

Van alle kanten horen we voortdurend dat we zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze financiële toekomst. Dat we minder bij de overheid kunnen aankloppen. Voor ons pensioen zouden we zelf wat extra moeten sparen. Maar ook voor die tijd kunnen er zaken gebeuren waarbij een pot spaargeld soelaas kan bieden.

Denk aan werkloosheid. Ook de zorg wordt steeds duurder. Er zijn al enkele voorstellen geweest om mensen meer zelf voor hun (toekomstige) zorgbehoefte te laten sparen.

Je zou verwachten dat een overheid het opbouwen van die spaarpotjes vergemakkelijkt of in ieder geval niets in de weg legt. Niets is minder waar. De vermogensbelasting in box 3 maakt het hebben van spaargeld voor veel mensen nog steeds een dure hobby. Extra sparen voor je pensioen kan fiscaal aantrekkelijk - bij een pensioengat - maar weinig Nederlanders snappen de regels en een echt ruimhartige regeling is het niet.

En heb je wat spaargeld kunnen opbouwen, dan word je in feite afgestraft als je een beroep op bijvoorbeeld bijstand doet. Het vermogen telt boven een bepaald bedrag mee voor de hoogte van je uitkering. Soortgelijke plannen zijn er voor ouderen in een verzorgingshuis: die moeten voor hun zorg een hogere eigen bijdrage betalen als ze in de ogen van de fiscus te vermogend zijn.

Zo'n straf op sparen staat haaks op een toekomst waar mensen hun eigen boontjes moeten doppen. Het is niet alleen weinig stimulerend voor mensen die de handschoen oppakken, maar ook oneerlijk. Het bevoordeelt immers Nederlanders die niets sparen.

 

3.9 °C
N2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 439.68
+ / - -2.36%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

Stelling DFT Geld

‘Het is de hoogste tijd dat de lonen in Nederland gaan stijgen'


Verstuur