Door
Verslaggever
Manno van den Berg werkt sinds 2000 voor De Telegraaf als financieel journalist.
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Paardenlolly

20 FEB 2013

In Groot-Brittannië staan consumenten op hun achterste benen omdat ze, zonder dat ze dat wisten, rundvlees met paardenvlees hebben gegeten. De affaire rond stiekem toegevoegd (goedkoop) paardenvlees is overgewaaid naar Nederland, al eten veel Nederlanders zonder bezwaar kroketten of frikadellen waarin paardenvlees zit verwerkt.

Met name in GrootBrittannië is het eten van paardenvlees echter not done . Los daarvan gaat deze affaire om een essentieel probleem. Namelijk dat de ingrediënten van etenswaren of cosmetica nog steeds slecht en onduidelijk worden aangegeven. Wie het televisieprogramma Keuringsdienst van waarde wel eens volgt, hoef ik niets meer uit te leggen. Dagelijks worden we door fabrikanten voorgelogen of in het ongewisse gelaten.

Natuurlijk is er in de loop der jaren wel wat verbeterd. Onder meer om slachtoffers te voorkomen die, zonder het te beseffen, stoffen binnen krijgen waarvoor ze een fatale allergie hebben. Voor mensen met minder hevige allergieën is het vaak echter nog steeds flink speuren; soms moet de fabrikant zelf worden gebeld om zekerheid te verkrijgen. Wie allergisch is voor parfum en/of conserveringsmiddelen in zeepproducten, weet wat ik bedoel.

Zelf puzzel ik ook door ingrediëntenstickers. Al enige tijd probeer ik producten met palmolie te mijden vanwege de schadelijke gezondheidseffecten van palmolie en de massale houtkap die palmolieplantages aanrichten. De meeste producten houden het echter sec bij ’bevat plantaardige olie’. Kan dat niet wat duidelijker, beste fabrikanten?

Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

Stelling DFT Geld

‘Het is de hoogste tijd dat de lonen in Nederland gaan stijgen'


Verstuur