Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Geldexpert
Olaf Simonse (1970) is hoofd van het voorlichtingsplatform Wijzer in geldzaken.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Studeren zonder geldzorgen?

12 SEP 2016 Olaf Simonse

Voor 130.000 nieuwe studenten zitten de introductieweken erop en is het echte werk begonnen. Voor hun ouders betekent het een nieuwe fase. Leuk, maar ook spannend. Heeft hun kind de juiste studie gekozen? En lukt het een beetje om in het juiste studieritme te komen? Ook financieel komt er veel op nieuwe studenten af, zeker als ze op kamers gaan. Dat kost hun ouders de nodige kopzorgen. Hoe helpt u uw studerende kind om het financieel te redden? Vier tips voor ouders van eerstejaars studenten.

Maak samen een begroting van de kosten

Breng samen met uw kind in kaart wat studeren kost. Als uw kind op kamers woont, is de huur een grote kostenpost. Daar komen kosten voor levensonderhoud en studiekosten bij. Het collegegeld voor hoger onderwijs is dit studiejaar €1.984. Het Nibud heeft op een rijtje gezet hoeveel een gemiddelde student per maand kwijt is aan huur, studieboeken, boodschappen en dergelijke. Dit kan helpen om de kosten voor uw eigen kind in te schatten.

Het is goed om ook stil te staan bij onverwachte kosten. Wat doe je als er plotseling een andere fiets gekocht moet worden of als de koelkast kapot gaat? Een handige tip om uw kind mee te geven is om elke maand een vast bedrag opzij te zetten voor dit soort onverwachte uitgaven. Voor een uitwonende student is €65 volgens het Nibud een mooi richtbedrag.

Spreek af hoe uw kind de studie gaat betalen

Vanaf hun 18 hebben voltijdstudenten recht op studiefinanciering. Studenten die dit jaar zijn begonnen aan een nieuwe studie vallen onder het nieuwe studieleenstelsel. De basisbeurs is afgeschaft en vervangen door een lening. Afhankelijk van uw inkomen heeft uw kind mogelijk recht op een aanvullende beurs. U kunt bij DUO opzoeken of uw kind een aanvullende beurs kan krijgen.

Spreek met uw kind af hoeveel u bijdraagt aan de studie van uw kind. Vanaf hun 18 jaar zijn kinderen zelf verantwoordelijk voor hun geldzaken. Als ouder bent u nog wel onderhoudsplichtig. Het is niet verplicht om een financiële bijdrage te leveren aan de studie van uw kind. De meeste ouders (57%) doen dit echter wel, blijkt uit onderzoek van Nibud. De hoogte van deze bijdrage is gemiddeld € 173 per maand. Deze tips helpen u om te bepalen hoeveel u gaat bijdragen.

Check uw verzekeringen

Als uw kind gaat studeren, is het verstandig om even de belangrijkste verzekeringen na te lopen. Mogelijk moeten die worden opgezegd of veranderd.

Als uw kind 18 wordt, is hij of zij verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Hier leest u waar u op moet letten. Vergeet in ieder geval niet om zorgtoeslag aan te vragen.

Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft, dan valt uw studerende kind hier waarschijnlijk onder. Hetzelfde geldt voor een doorlopende reisverzekering. Als u geen aansprakelijkheidsverzekering heeft, overweeg dan er één af te sluiten. U bent dan gedekt voor schade die u of uw kind onbedoeld toebrengt aan anderen. Tip: ga naar een vergelijkingssite om een goede aansprakelijkheidsverzekering uit te zoeken. Kijk daarbij niet alleen naar de premie, maar ook naar de voorwaarden.

Als uw kind op kamers gaat, dan is een inboedelverzekering het overwegen waard. Net als bij andere verzekeringen is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de premie, maar ook naar de voorwaarden. De Consumentenbond heeft een goede vergelijker voor woonverzekeringen.

Laat los

Laat uw kind zoveel mogelijk de eigen geldzaken regelen. Hierdoor leren zij zo snel mogelijk om te gaan met alle financiële zaken die op ze afkomen. Bied uw kind hulp aan en sta hem of haar met raad en daad bij. Op die manier houd u zicht op hoe het ervoor staat en heeft u de grootste kans om signalen op te vangen op moment dat het financieel dreigt te ontsporen. Goed voor uw nachtrust, en ook voor de studieresultaten van uw kind.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.7 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.83%
poll image

Stelling DFT Geld

Moet de EU een eind maken aan de wirwar van snelweg- en milieuvignetten?


Verstuur
Meer Premium