Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Financieel consulent
Peter Beszelsen is directeur van Money1.nl en sinds 1994 DGA van Kerckemeren Consult B.V. Financial & Business Consultants.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

ZIT JE ÓÓK IN DE WAW?

Woekerpolis, Afstempelpensioen en Wankelbank

09 MEI 2012

GEEN - Wie als niet-professionele spaarder nu nog blind, zonder basiskennis en zonder advies in een bankspaarplan op basis van beleggingen stapt, steekt zijn kop in een strop die instellingen onder het toepasselijk label 'execution only' voor je klaar hebben gehangen. Je mag hopen dat een nieuwe beursramp niet meteen het stoeltje onder je voeten vandaan trapt. Maar die nieuwe beurscrash komt ‘n keer. Alleen kan niemand voorspellen, wannéér.

Levensverzekeraars vonden hun Waterloo in de woekerpolis. Pensioenfondsen moeten zich redden met zware kortingen op de uitkeringen. Je zou dus zeggen dat instellingen die zich nu met banksparen bezighouden, wat bescheidener waren. Maar bij spaar- of beleggingsinstellingen kun je nog steeds vroeg of laat een flinke scheur in de broek oplopen met adviesloze bankspaarproducten.

Beleggingsrisico

De grootste gemene deler van die pijnlijke sofs? Beleggen! Levensverzekeraars rekenden niet op een dubbele beurscrash, die de verhouding tussen kosten en beleggingsopbrengst van hun spaarpolissen om zeep hielp. Pensioenfondsen zagen bij diezelfde crashes twee keer voor meer dan 80 miljard euro aan beleggingswaarde verdampen en zadelen nu deelnemers op met een 'afstempelpensioen'. Dat is nóóit meer in te halen.

Banken wezen bij de woekerpolissen met een beschuldigende vinger naar de verzekeraars. De fatale afloop van polissen, waar de premies door een systeemfout bijna volledig moesten worden besteed aan het overlijdensrisico, werd verzekeraars flink en terecht ingepeperd. Miljarden kostende compensatieregelingen zijn een doekje voor het bloeden. Behoedzaamheid is dan passender dan een agressieve marktbenadering.

Recept risicoprofiel

Vóórdat je in welk spaaravontuur dan ook stapt, is een stukje zélfonderzoek een absolute must. Het (laten) vaststellen van je risicoprofiel door bijvoorbeeld een onafhankelijk en gecertificeerd financieel planner met beleggingsadvies-licentie (FFP, lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners), is een cadeau dat je jezelf als een soort financiële pré-scan móet gunnen.

Alleen de uitkomst van dát onderzoek zou moeten bepalen of je conservatief gaat sparen, of dat je jezelf zonder risico op gezondheidsklachten in een beleggingsavontuur onder regie van een gekwalificeerde vermogensbeheerder kunt begeven. Trek je daarbij niets aan van lage rentestanden. Die worden ooit wel weer eens hoger.

Met de vraag aan wíe jij daarna je financiële gezondheid het best kunt toevertrouwen, zal de onafhankelijk financieel planner zich niet bezighouden. Hij schrijft alleen het recept voor je uit. Hij zal de vingers niet branden aan een gericht advies voor een instelling, die later een Wankelbank zal kunnen blijken te zijn.

Neem proef op de som

Overweeg je belegd sparen en kun of wil je je een financiële risicoprofiel pre-scan niet veroorloven, doe dan de proef op de som. Stel zélf op eenvoudige manier je risicoprofiel vast ( kan hier gratis). Of steek je licht bijvoorbeeld eens op bij de Alex Vermogensbank. Die maakt er veel werk van om je te leren wat de zegeningen en de valkuilen van beleggen kunnen zijn, hoe er gebruik van te maken of hoe ze juist te vermijden. Interessant voor vermogens vanaf 25.000 euro.

Als je goed in de spiegel van de risicoprofiel-check hebt gekeken en daarna nog behoefte hebt om mee te doen aan het grote kansspel dat beleggen heet, dan moet je het zélf maar weten ook.

Niet zeuren dan als de boel onverwachts als een klapsigaar in je gezicht uiteenspat. Gewoon maar blijven lachen. Als een boer met…

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur
Meer Premium