Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Financieel consulent
Peter Beszelsen is directeur van Money1.nl en sinds 1994 DGA van Kerckemeren Consult B.V. Financial & Business Consultants.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Paardenvlees

15 FEB 2013

Uw hazenpeper kon wel eens van een konijn zijn. Paardenvlees wordt vermengd met rundvlees van de hamburgers. Dat scheelt een stuk in de productieprijs, want paarden en konijnen zijn, afgezien van Salinero, goedkoper dan koeien en hazen.

Dertig jaar geleden werd er ook al op grote schaal gefraudeerd. Het anti-vries schandaal dat de export van Oostenrijkse wijnen tot nul reduceerde en de schijnhandel met olijfolie zijn klassieken, terwijl meel in de cocaïne ook aardig winstverhogend schijnt te werken. Niets nieuws onder de zon, dus.

Ik wil u een paar gouden witzen niet onthouden van Neerlands grootste moppentapper, Max Tailleur.

Vinkenvlees

Sam komt Moos strak in het pak tegen in de Kalverstraat. Desgevraagd zegt Moos dat het hem voor de wind gaat met zijn handeltje van vinkenvlees in blik. De export trekt aan en het product is niet aan te slepen. Zijn fabriek draait op volle toeren.

Sam is onder de indruk, maar vraagt Moos of hij niet bang is voor een tekort aan vinken. "Geen moment", zegt deze.  "Ik maak een mengsel: een vink, een paard, een vink een paard…"

Sardines

Twee jaar later wordt Moos bijna overreden door een Rolls-Royce met Sam achter het stuur. Moos is stomverbaasd over de plotselinge welstand van zijn ouwe gabber.

Sam legt uit dat hij miljonair is geworden met de handel in sardines. Zijn pakhuizen liggen afgenokt vol dozen met blikjes van deze zwemmertjes in olijfolie. Met scheepsladingen tegelijk exporteert hij naar Amerika.

Moos wil wel meedoen en bestelt een vrachtwagen van Sam's handel om te proberen. Een week later wordt Sam door Moos gebeld op zijn kantoor. "Die handel van jou is niet om te vreten", klaagt Moos. "Dat zie je goed", zegt Sam. "Die is ook alleen voor de handel."

Golden Fifties

Uit het volle leven van de golden fifties gegrepen en onnavolgbaar met magistrale zelfspot verteld door Max in 'De Doofpot'. We worden al eeuwen bedonderd door handelslieden met een laagdrempelige moraal. Alleen werd het nieuws vroeger niet zo snel verspreid als tegenwoordig.

Jammer dat een automotor nog niet op een mengsel van water en benzine loopt. Het is de grote oliemaatschappijen veel waard om dat ook maar zo te laten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.7 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 517.56
+ / - -0.4%
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur
Meer Premium