Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Door
Financieel consulent
Peter Beszelsen is directeur van Money1.nl en sinds 1994 DGA van Kerckemeren Consult B.V. Financial & Business Consultants.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Draai hypotheekrentemaatregel terug!

21 FEB 2013

De hypotheekrentemaatregel zou per direct moeten worden teruggedraaid. Het aantal faillissementen in de bouwsector en aanverwante bedrijfstakken explodeert. De verkoop van huizen nadert het nulpunt. Autoverkopen stagneren. Het consumentenvertrouwen stort volledig in. Lonen worden hoger belast. Zorgkosten rijzen de pan uit.

Gemiddeld zit er vanaf januari 10 procent minder in het loonzakje. Bij gepensioneerden komt de klap nog harder aan. De jeugdwerkloosheid neemt zorgwekkende vormen aan.

Afleidingsmanoeuvres

Den Haag doet of haar neus bloedt en maakt liever ophef over het uitlekken van medische gegevens of misbruik van paardenvlees, dan in te grijpen in de economische ramp die zich in voltrekt. Het feit dat er gegevens over duizend doden door medische missers op straat liggen lijkt belangrijker dan waar iedereen zich écht het apezuur van zou moeten schrikken: Er zijn meer dan duizend landgenoten de pijp uit gegaan door medisch geklungel! Topje van de ijsberg, want dat betreft tuchtzaken bij de Inspectie.

Beperking hypotheekrenteaftrek grote oorzaak

Als iets loopt als een eend, kwaakt als een eend en er uitziet als een eend, dan ís het met grote zekerheid een eend. Als de huizenverkoop instort, de bouwsector wegkwijnt en de huizenprijzen met 40 procent gaan dalen, dan is er een foute maatregel genomen.

De grote boosdoener in de huidige misère is de aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Het lijkt wel of niemand durft te zeggen dat dit één van de slechtste beslissingen is geweest, die ooit door een kabinet van welke kleur ook is genomen. Slechter dan het besluit om ons met Afghanistan of Irak te gaan bemoeien. Slechter dan het speculatieverlies van pensioenfondsen compenseren door afstempelen van pensioenrechten, slechter dan de privatisering van de NS, het electriciteitsbedrijf en de PTT. Hopelijk blijven ze van ons drinkwater af.

Wie durft?

Onze leiders zouden uit hun coma moeten worden gehaald met een variant op Bill Clinton’s 'verkiezings-powerpoint': "Het is de huizenbouw, stommeling!" (The economy, stupid!)

Miljoenen Nederlandse consumenten baseerden hun optimisme, hun kooplust, hun ondernemerschap of hun status aan de waardestijging van hun onroerend goed, en hun werklust aan de ambitie om toe te treden tot het gilde van huizenbezitters. Complete bedrijfstakken groeiden en bloeiden door ons unieke leensysteem met fiscale stimulansen.

Wie heeft het lef om die fout te erkennen? Wie durft toe te geven dat het allemaal véél te snel is gegaan? Wie durft zijn nek uit te steken en te pleiten voor het als de sodemieter terugdraaien van de laatste catastrofale maatregel, om renteaftrek op nieuwe aflossingsvrije hypotheken te verbieden en starters te verplichten in dertig jaar hun schuld te laten aflossen? Wie waagt het een lans te breken voor het afschaffen van de bijleenregeling?

Verstandsverbijstering

Het hypotheekdrama in de Verenigde Staten werd ten onrechte met twee handen als alibi aangegrepen om geschiedenis te schrijven als de politici, die het aandurfden om het R-woord uit te spreken en in een vlaag van volledige verstandverbijstering, ingegeven door jeugdige overmoed en gebrek aan gevoel voor wat de man in de straat werkelijk beweegt, de kurk waar de ganse economie op drijft letterlijk de grond in te heien.   

Samsom en Rutte, jullie zult er door je heldhaftige maatregelen geen boterham minder om eten, maar je hebt ons gevoel voor financiële veiligheid volledig om zeep geholpen. Zet je ijdelheid opzij, om als eerste naoorlogse VVD-premier en als jongste PvdA-leider geschiedenis te willen schrijven als het duo, dat het hypotheekrenteprobleem wel even zou oplossen.

Mea culpa

Daal weer af van de Olympus en meng je deemoedig onder het gewone volk. Buig nederig het hoofd. Ontvang een dracht stokslagen als straf voor jullie onbezonnenheid en ga liever de geschiedenis in als helden, die het aandurfden om een grove fout recht te zetten en onze welvaart te redden onder het langdurig en veelvuldig uitspreken van de tekst: "Mea Culpa, mea culpa, mea maxima culpa!"

Zet jullie filiaal in Tilburg aan het denken over een rekenmodel dat de klus van het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek uitsmeert over een periode van honderd jaar, of drie generaties. De begrotingstekorten die ontstaan, kun je wel lenen tegen 0,1 procent rente bij de Europese Centrale Bank. Trek intussen de grens voor renteaftrek bij een lening van 1 of 2 miljoen euro, en gun ons aardse stervelingen een eigen dak boven het hoofd!

De betonmolens in de bouw zullen de economie weer op volle toeren doen draaien en wie weet zit er op termijn (uiteraard na jullie tweede bekering) nog een Pausdom in.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur
Meer Premium