Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Financieel consulent
Peter Beszelsen is directeur van Money1.nl en sinds 1994 DGA van Kerckemeren Consult B.V. Financial & Business Consultants.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Integriteit en geboefte

25 FEB 2013

Integriteit is: Je woord houden. Afspraken nakomen. Doen wat je hebt beloofd. Met je vingers uit het spaarvarken van je broertje blijven. Géén postzegels van je baas op een privébrief plakken. Niet de post openmaken van een ander, die per abuis in jouw brievenbus terecht is gekomen. Je kind in Brazilië niet bellen op kosten van de zaak. De reclameblaadjes van je rondbrengklus in de bus stoppen en niet in de gracht kieperen.

Als advocaat geen brief van zes kantjes schrijven, als je het met één alinea afkunt. Je klant voor een brandverzekering naar een 'direct writer' (Apeldoorn) sturen, om hem zo 20 procent premie te laten besparen. Als arts geen medicijnen voorschrijven, waar je het meest aan verdient of die een snoepreisje van de fabrikant opleveren. Als notaris niet voor het honorarium een testament opstellen voor een dementerende bejaarde. En néé zeggen tegen pogingen tot omkoping.

Normen en waarden

Dat zouden mijn vertalingen zijn van de glibberige en nietszeggende kreet 'normen en waarden'. Alle grote criminelen zijn ooit klein begonnen. De Klimop-affaire van het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds. De graaipartij bij de SNS Reaal door interim-bestuurders. Het jatwerk door de bazen van de grote Woningbouwcorporaties. De Lockheed-affaire.

Waarschijnlijk waren het spaarvarken van hun broertje of zusje en de postzegels van de baas destijds ook al niet veilig voor ze. Plegers van dit type wandaden bleken niet 'eerlijk, oprecht en onomkoop- baar' (óók een definitie van integer) te zijn. Die eigenschap is aangebóren of aangeléérd.

Is het te vermijden dat de verkeerde mensen op beleidsbepalende plekken terechtkomen? Hoe herken je de potentiële fraudeur, die met integer handelen vroeg of laat een loopje gaat nemen? Een bewijs van goed gedrag is waardeloos. Dat kan ook van zoveel slimheid getuigen dat hun wandaden nooit ontdekt en bestraft zijn.

Naar de BIOS

Iedereen die voor een topfunctie in het (financiële) bedrijfsleven of voor de overheid in aanmerking wil komen, wordt door de mangel van de selectieprocedure gehaald. Onderdeel daarvan is meestal een psychologische test. Die testen mikken op het ontdekken van vaardigheden en zwakke punten die iemand het groene of rode v-tje van 'geschikt' of 'ongeschikt' voor de functie oplevert.

Ik pleit voor de invoering van een verplichte 'Integriteitstest' als onderdeel van de psychologische test voor iedereen, die nú of in de toekomst op weg gaat naar een topfunctie in de financiële wereld of bij de overheid.

Het Bureau Integrititeitsbevordering Openbare Sector (BIOS) is al terughoudend actief. Het taboe op dit soort testen zou moeten verdwijnen. PvdA-kamerlid Pierre Heijnen vindt "dat dergelijke testen wel erg ver gaan".

Maar die testen kunnen mij niet vér genoeg gaan en mogen graag worden uitgebreid naar alle bedrijven in de particuliere sector. En stuur daarbij de 'smaakpolitie' regelmatig en onaangekondigd langs om te kijken of er al 'luchtjes' in het kombuis van de beleidsmakers te ontdekken zijn.

De Leugendetector

Laat de knapste psychologen een test ontwikkelen die de potentiële bedrieger al in het vroegste stadium ontmaskert. Een leugendetectortest hoort daar bij. Marteling niet. Beter nú er achter komen dat je met een geslepen bedrieger te maken hebt, dan wanneer hij straks aan het roer staat en zijn wandaden kan gaan voorbereiden. Met de huidige kennis van het menselijk brein moet dat toch voor een béétje psychologisch team een peulenschil zijn?

Of vinden de aandeelhouders dat je juist een grote hoeveelheid aanleg voor list en bedrog nodig hebt om goed te kunnen functioneren in 'big business'? Is integriteit dan een vies woord in de ogen van de grootaandeelhouders of van landsbestuurders? "To catch a thief!" ("Er is een dief voor nodig om een andere dief te kunnen herkennen.")

Tattoo

In mijn ogen is alles geoorloofd bij de zoektocht naar de integere mens, die straks in een financiële of in een overheidspositie de dienst uitmaakt en meebeslist over de toekomst van miljoenen mensen. De goedgekeurde bestuurder mag wat mij betreft een tattoo met het rijkskeur 'Ik ben integer' op de binnenkant van zijn rechterhand laten zetten.

De kans is dan in ieder geval kleiner dat ze niet met hun jatten van míjn spaarvarken kunnen afblijven en dat Tweede Kamerleden niet kort ná hun aantreden weer moeten opkrassen wegens een ontdekt 'smetje' op het blazoen. Het afleggen van een (bankiers)eed of een belofte is geen garantie gebleken. Resultaten uit het verleden...

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.5 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.75
+ / - -0.22%
poll image

Stelling DFT Geld

Moet de EU een eind maken aan de wirwar van snelweg- en milieuvignetten?


Verstuur
Meer Premium