Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Financieel consulent
Peter Beszelsen is directeur van Money1.nl en sinds 1994 DGA van Kerckemeren Consult B.V. Financial & Business Consultants.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Internetbankieren bloedlink

23 DEC 2013

Als ik u was, stopte ik vandaag nog met het betalen van mijn rekeningen via het internet. Banken hebben de risico-bal resoluut bij ú neergelegd. Wordt je rekening geplukt door een onverlaat, die op slinkse wijze een gat in de verdediging van je geheime gegevens heeft gevonden, dan krijg je er vanaf 1 januari 2014 een zware dobber aan, om door de bank schadeloos gesteld te worden.

Wie niet kan bewijzen dat ten tijde van de aanslag de “laatste”beveiligingssoftware op zijn computer was geïnstalleerd, draait zélf voor de schade op en kan naar een vergoeding fluiten. Lekker geregeld. Want wát is de “laatste” beveiligingssoftware?

Doemscenario

Om 06.00 uur slaat de internetrover toe. Norton publiceerde nét een half uur daarvoor om 05.30 uur haar laatste versie van Internet Security. Je sliep nog en installeerde die nieuwe allesverdelger pas om 10.00 uur. Je merkte om 10.05 uur dat je rekening was leeggehaald. Je raad het al. De bank geeft met een “oude” beveiliger op je correctieverzoek niet thuis, en het spel is op de wagen.

Na een hoop heisa en een half jaar verder besluit de bank je uit coulance-overwegingen 50 procent van de schade te vergoeden. Niks nieuws. Banken zijn er niet om risico te lopen. Banken zijn er om ondernemingen en particulieren te financieren die zóveel eigen vermogen hebben, en onder het stellen van zóveel zekerheden, dat ze die bank eigenlijk helemaal niet nodig hebben.

Oplossing eitje

De oplossing is simpel. Als de bank zichzelf en haar cliënten veel ellende wil besparen, installeert ze met instemming van die cliënten steeds volautomatisch en gratis de laatste versie van een beveiligingsprogramma naar eigen keuze van de bank.

Tot zó lang kan iedereen maar beter massaal gebruik blijven maken van ouderwetse acceptgiro’s of de eigen overschrijvingsformulieren. Aanbieders van online shoppen moeten dan genoegen blijven nemen met betaling achteraf.

Banken op tilt

Slaat met zo’n actie de hele bankindustrie op tilt en moeten er dan acuut een paar honderdduizend administratieve krachten worden ingehuurd, die nèt ontslagen waren? Prachtig! Want daarmee daalt het werkeloosheidspercentage van 8,5 naar 5,9 procent!

Zo wordt het bankwezen zich van haar sociale verantwoordelijkheden in de samenleving weer wat meer bewust. Hopelijk.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur
Meer Premium