Door
San Lie is sinds juni 2011 hoofd research bij fondsbeoordeelaar Morningstar Benelux. In die rol is hij met zijn team analisten verantwoordelijk voor de Morningstar Analyst Ratings die op de fondsen... meer
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Gordijnen open  

31 JAN 2013

Collega-columnist Ronald van Genderen schreef al dat wij een gezamenlijke brief hebben gestuurd naar alle Nederlandse fondshuizen met de oproep meer informatie te publiceren over de beleggingsteams achter de fondsen dan alleen de naam van de fondsbeheerder, voor zover die al te vinden is. Vraag een fondsbelegger wie nu uiteindelijk zijn geld beheert en de overgrote meerderheid moet het antwoord schuldig blijven. Toch zijn het de mensen achter een beleggingsfonds die dagelijks beslissingen nemen die grote gevolgen hebben voor de beleggers in het fonds. De ene dag kopen ze het ene aandeel, de volgende dag verkopen ze het andere. Heeft u enig idee op basis waarvan? Wat weet u van de kennis en vaardigheden van deze mensen?

Een grondige analyse van de diverse informatiebronnen van Nederlandse fondshuizen zoals websites, prospectussen en andere verplichte documentatie leert ons dat de naam van de eindverantwoordelijke fondsmanager vaak nog wel te achterhalen is. Soms staat er alleen een naam op de website vermeld, heel soms wordt de fondsmanager ook nog geciteerd en bij hoge uitzondering staat er een (korte) cv bij.

Maar heeft u enig idee wie Corné van Zeijl ondersteunt bij het beheren van zijn SNS Nederlands Aandelenfonds? Wie zijn de mannen en vrouwen achter het Delta Lloyd Deelnemingenfonds? Hoeveel analisten werken er voor Robeco’s vlaggenschipfonds en wie draait er nu echt aan de knoppen bij Obam? Beleggen de beheerders zelf in hun eigen fondsen?

Morningstar-onderzoek uit de VS leert ons dat naarmate een fondsmanager langer op zijn fonds zit, zijn kosten laag weet te houden en ook nog eens substantieel in zijn eigen fonds belegt, de kans op een beter dan gemiddeld rendement significant toeneemt. Mede door druk vanuit onze kant, zijn fondsbeheerders in de VS inmiddels ook verplicht deze informatie vrij te geven. Wij doen bij deze dan ook een oproep aan de Nederlandse fondshuizen om deze informatie in 2013 met beleggers te gaan delen. Dit geeft beleggers in ieder geval een extra handvat om de juiste fondsen te selecteren.

 

 

 

 

Meer San Lie

21.9 °C
ZW4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 454.48
+ / - -0.23%
poll image

Stelling DFT Geld

Het eigen risico van €385 bij een zorgverzekering is...


Verstuur