Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Pensioenadvocaat
Theo Gommer (1966) is als managing-partner van de Akkermans & Partners Groep in Tilburg, waar hij ook directeur van het Wetenschappelijk Bureau is, verantwoordelijk voor de adviestak Legal & Advice.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De Pensioenfederatie verwacht binnen een paar jaar een nieuw stelsel.
De Pensioenfederatie verwacht binnen een paar jaar een nieuw stelsel.
Foto: FOTO Peter Schoonen

Column: Sterftewinst

24 FEB 2017

Onlangs mocht ik bij het TV-programma Kassa (zie uitzending gemist van 11 februari) toelichting geven op de door verzekeraars (en pensioenfondsen) gehanteerde levens- c.q. sterftekansen. Graag licht ik dat nog verder toe.

Aankopen of afkopen

Er zijn hierbij twee situaties te onderscheiden. Of ik koop een pensioen aan bij een verzekeraar. Of de verzekeraar koopt het pensioen dat aan mij uitgekeerd moet worden juist af. Afhankelijk van die situatie ‘leef je langer of juist korter’!

Stel ik heb een bedrag van € 100.000 en wil bij een verzekeraar een pensioen aankopen. Dat moet, omdat het pensioen is, levenslang zijn. Omdat de verzekeraar de zekerheid móet geven dat ze levenslang kan uitkeren, zal ze de levenskansen hoog inschatten (en de sterftekansen dus laag). U krijgt dus een relatief lage pensioenuitkering. In plaats van objectief op basis van de algemene levensverwachting. Ter info: verzekeraars mogen dus niet het pensioen korten zoals pensioenfondsen dat wel kunnen doen!

Sterftewinst

Daarnaast zal ze ook (moeten) kijken naar de eigen klanten. Het kan zijn dat deze juist ouder – of niet - worden dan volgens het gemiddelde Nederland. Ze zal altijd uitgaan van een (zeer) voorzichtig scenario. Mocht het dan toch meevallen dan heet dat ‘sterftewinst’. Tegenover iemand die vroeg komt te overlijden staat overigens ook iemand die veel langer leeft dan verwacht. Pas als het ‘collectief’ meevalt is er sterftewinst. Dit is inherent aan ‘verzekeren’ (net zo goed als je je brandpremie kwijt bent als er geen brand is geweest).

Verder is de marktrente, dus het rendement dat de verzekeraar kan halen momenteel ook (erg) laag. Ze moet het geld immers voldoende veilig beleggen, gezien de zekerheid van de levenslange uitkering.

Kortom, dit is een weinig interessant pensioenprodukt, zowel voor de verzekeraar als voor u. Er zijn dan twee oplossingen. Of u gaat doorbeleggen met uw pensioengeld. Dat is natuurlijk risicovol, want de verzekeraar zal dan én het daadwerkelijke rendement doorrekenen maar ook de stijgende levensverwachting. Wel hebt u dan een meer realistische uitkering gezien het echte rendement en de meer zuivere levensverwachting. De kans op meer, met het risico van minder!

Bancaire pensioenrekening

Een nog betere oplossing zou zijn dat u het geld gewoon op een ‘bancaire’ pensioenrekening kunt storten en in 20 jaar of meer uitkeren. Als u eerder komt te overlijden kan het resterende geld naar uw erfgenamen. Zo gaat het ook met een bancaire lijfrente immers. De wet staat dit echter (nog) niet toe.

Afkoop klein pensioen

De andere situatie is als u een recht heeft op een klein pensioen, dat is minder dan € 467,- per jaar. De verzekeraar mag dit dan afkopen. U krijgt in plaats van levenslang pensioen, een bedrag ineens. Uiteraard worden dan wél de normale levensverwachting aangehouden. De uitvoerder wil immers ‘goedkoop’ van u af!

Dat kan dus voordelen én nadelen hebben. Als u denk héél oud te worden dan is afkoop ongunstig(er). Het voordeel is uiteraard wél dat u het geld (bij afkoop op 65 jaar ongeveer factor 12) in één keer krijgt. Als u het dan goed kunt beleggen kan het toch interessant zijn. Terwijl als u binnen een paar jaar komt te overlijden u ‘niets’ meer krijgt. Het is dus ook (groten)deels uw eigen voorkeur. U betaalt overigens wel gewoon (progressieve) belasting over de afkoopsom, dat zal dus meer zijn – en eerder – dan over de pensioenuitkeringen.

Voor of na 2007

Als het gaat om een pensioen van een werkgever waar u ná 2007 uit dienst bent getreden, dan is het recht om af te kopen aan de verzekeraar. U kunt zich daar niet tegen verzetten. Hoezeer uw afkoopsom dan ook ‘laag’ is, moet u dit accepteren. En er maar op vertrouwen dat het een faire deal is en dat De Nederlandse Bank hier voldoende toezicht op houdt. Als het echter gaat om pensioenrechten van voor 2007, dan moet u zelf toestemming geven voor afkoop.

Vanaf 2018 is het de bedoeling dat kleine pensioenen níet zomaar meer afgekocht kunnen worden, maar mag de verzekeraar het overdragen aan uw nieuwe verzekeraar (of pensioenfonds) na wisseling van baan.

ZZP-ers

Ik ben van mening dat er in alle gevallen van afkoop een wettelijk tarief moet komen, dan kan er geen discussie ontstaan. Daarnaast moet u natuurlijk de mogelijkheid krijgen om al uw kleine pensioenen te bundelen. Als u geen werkgever hebt moet u, net zoals ZZP-ers, het recht krijgen om de pensioenen te bundelen op een bancaire (lijfrente-) rekening. Staatsecretaris Klijnsma moet haar wetsvoorstel hiermee dus uitbreiden!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - 0.0%
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur