Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Pensioenadvocaat
Theo Gommer (1966) is als managing-partner van de Akkermans & Partners Groep in Tilburg, waar hij ook directeur van het Wetenschappelijk Bureau is, verantwoordelijk voor de adviestak Legal & Advice.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Hoe plan ik mijn pensioen?

17 MRT 2017 Theo Gommer

Hoe plan je je pensioen? Niet op basis van de informatie op www.mijnpensioenoverzicht.nl in ieder geval. Onlangs was ik kritisch bij Radar (zie uitzending gemist van 27 februari) over het feit dat op www.mijnpensioenoverzicht.nl alleen de AOW-leeftijd van ’nu’ en niet die van ’mij’ staat. Graag licht ik dat nog verder toe.

In 2013 is begonnen met de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. De AOW-leeftijd is nu 65 jaar en 9 maanden, maar vanaf 2022 staat hij al op 67 jaar en 3 maanden. Naarmate we ouder worden gaat de AOW-leeftijd verder omhoog. Steeds wordt dat 5 jaar van te voren aangegeven. Waarschijnlijk is mijn AOW-leeftijd zo rond 2035 al 69. 

Flexibilisering van de AOW

Verder ben ik een groot voorstander om de AOW te flexibiliseren, net als pensioen. Zoals ik al op www.onl.nl in mijn expertvisie schreef over ’Wat doen we met de ’pensioenrots AOW’, is het goed om mensen de keus te geven om de AOW al 5 jaar eerder voor 50% en vanaf 3 jaar eerder volledig te laten ingaan. Ga je later ’met AOW’ dan krijg je uiteraard meer. Uiterlijk 5 jaar na de officiële pensioendatum móet de AOW ingaan.

Zware beroepen

Nu kun je met allerlei argumenten voor of tegen flexibilisering zijn. Het is ingewikkeld, je moet keuzes vastleggen, het is een sociale voorziening, hoe om te gaan met het feit dat een AOW-er geen AOW-premies meer hoeft te betalen etc. Maar het is een feit dat laag opgeleide mensen minder verdienen én minder lang leven dan gemiddeld. Juist zij hebben vaak zware beroepen. Hoezeer je niet kunt definiëren wat een zwaar beroep is – iedereen vind namelijk dat hij een zwaar beroep heeft – kun je wel iedereen zelf de keus geven. Eerder en minder AOW, of later en meer. In de huidige tijd lijkt mij dat niet zo moeilijk. En vooral zeer wenselijk.

Informatie en communicatie

Uiteraard moet op www.mijnpensioenoverzicht.nl dan de mogelijkheid komen om rekening te houden en inzicht te krijgen in de échte AOW-leeftijd. En te schuiven met de ingangsdatum om te kijken wat dat betekent. En dan niet alleen met de AOW, maar ook met pensioen.

Gelukkig heeft het bestuur van het pensioenoverzicht al beloofd dat dit jaar nog aan te passen. Net zo goed als het dus langzaam de goede kant opgaat met ons pensioenstelsel, gaat het met pensioencommunicatie ook de goede kant op. Over de verdere ontwikkelingen van ons pensioenstelsel gaat mijn volgende column. Ook daar is individualisering en flexibilisering het toverwoord inmiddels.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur