Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Pensioenadvocaat
Theo Gommer (1966) is als managing-partner van de Akkermans & Partners Groep in Tilburg, waar hij ook directeur van het Wetenschappelijk Bureau is, verantwoordelijk voor de adviestak Legal & Advice.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Pensioen en vechtscheiding: Niet trouwen of niet scheiden.

16 MRT 2014 Theo Gommer

column - Nee, geen taalvoutje, het staat er echt. Pensioen en een ‘vechtscheiding’. Iedere keer verbaas ik mij weer over de slechte afspraken die gemaakt worden over pensioen als mensen gaan scheiden. Vaak betekent dat, dat de verdeling van pensioen 20 jaar na dato opnieuw wordt aangevochten bij de rechter. Met alle mogelijke – onzinnige - argumenten. Dat ligt overigens eerder aan de betrokken adviseurs uiteraard dan aan de ex-partners zelf. En dat is raar, want sinds 1981 zijn de spelregels niet zo moeilijk. Maar ja, u zit er mee (met die ex).

Gescheiden na 17 april 1981 en voor 1 mei 1995 betekent dat het pensioen verdeeld wordt als partijen in gemeenschap van goederen gehuwd waren. Ook al is er in het echtscheidingsconvenant niet over gesproken, het pensioen moet dan, dus ook na 20 jaar op 65/67 jaar, of zelfs daarna alsnog - als onverdeeld goed – worden verdeeld!

Gescheiden na 1 mei 1995 betekent dat het pensioen opgebouwd tijdens de huwelijkse periode altijd moet worden verevenend, waarbij wel het volledige partnerpensioen – als dat er is - toekomt aan de ex. Als binnen twee jaar ook de uitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar) wordt geïnformeerd, dan betaalt deze het pensioen later direct uit aan de ex. Zo niet, dan moet u het pensioen zelf ‘doorbetalen’ aan uw ex.

 

Afwijken met huwelijkse voorwaarden

Als u huwelijkse voorwaarden heeft, dan kunt u afwijken van de wet. Deze afspraken moeten dan wel duidelijk zijn. Dat geldt ook voor samenwonenden, voor hen gelden geen wettelijke bepalingen. Geregistreerde partners worden gewoon gezien als gehuwd.

Verder moet een ‘gouden handdruk-polis’ ook worden verdeeld als het gezien wordt als pensioen, en dus niet als het bedoeld is c.q. aangewend wordt voor een aanvullend inkomen (na ontslag). Lijfrente en andere kapitaalverzekeringen zijn van degene op wiens naam ze staan, maar moeten wel qua waarde worden meegenomen in de te verdelen boedel. En mogen ook zonder fiscale sancties ‘verdeeld’ worden.

 

Dga moet pensioen meteen afstorten

Tot slot: een directeur-grootaandeelhouder die pensioen opbouwt in zijn eigen BV moet het te verdelen pensioen direct afstorten bij een verzekeraar, tenzij de BV het niet kan betalen. De waarde van het af te storten pensioen is vaak twee maal zo hoog als op de balans staat. Wees daarop dus voorbereid.

Conclusie. Regel het goed als u gaat scheiden. Bent u gescheiden, kijk dan eens goed of er op papier staat wat u bedoeld hebt. Voorkom dat op de pensioeningangsdatum de vechtscheiding begint. Net zo goed als het pensioen voor uzelf, valt het te verdelen pensioen altijd tegen bij de ex-partner. Die gaat dus net zo lang zoeken tot iets gevonden wordt waardoor de verdeling opnieuw aangevochten kan worden. Nog beter, kies voor conversie, dan bent u definitief van elkaar af. Dat wilt u toch als u gaat scheiden?!

 

En het allerbeste? Niet trouwen en/of scheiden, zo wel zoek dan in alle gevallen een goede pensioenadvocaat. Ik kan het weten zoals u leest!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur