Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Energienota: hoe wordt energiebelasting en heffingskorting geregeld bij een collectief ketelhuis?

04 DEC 2009 Ferdi Hilverda

Hartelijk dank voor uw verhelderende uitleg in De Telegraaf van 17 november over o.a. de energiebelasting. Ik woon in een flatwoning met collectieve verwarming via een collectief ketelhuis. Hoe wordt dan de energiebelasting in rekening gebracht en vooral, hoe wordt dan de heffingskorting toegepast? Weet het energiebedrijf hoeveel korting er moet worden gegeven? Want ik zie daar nooit iets van op de afrekening. En uit uw stuk begrijp ik dat iedereen dezelfde korting krijgt, ongeacht het verbruik.

De column over de energiebelasting, waar u op reageert, gaat over een standaard consumentenaansluiting. Omdat de uitleg anders te lang zou worden, zijn we niet ingegaan op andere, meer specifieke situaties zoals bijvoorbeeld een ketelhuis. Hiervoor gelden namelijk andere spelregels; dit zullen we hieronder toelichten.Op de energienota van het ketelhuis wordt geen heffingskorting vermeld, omdat de heffingskorting alleen wordt toegepast op verblijfslocaties. Pas wanneer er in een pand mensen wonen of werken, kan deze als verblijfslocatie worden aangemerkt en kan er dus heffingskorting op worden ontvangen.

De energiebelasting wordt in rekening gebracht op uw voorschotnota. Er wordt middels bepaalde verbruiksgrenzen (staffels) een bepaald energiebelastingtarief gerekend per eenheid (kWh stroom en m3 gas), waarbij een staffelmechanisme wordt gehanteerd. Bij een verbruik van 17 000 kWh betaalt u bijvoorbeeld over de eerste 10 000 kWh het eerste tarief en voor de 7 000 kWh daarna, het tarief in de tweede staffel. Dit zijn de staffels voor energiebelasting bij stroom en gas:Stroom:

0 - 10 000 kWh

10 000 - 50 000 kWh

50 000 - 1 000 000 kWh

1 000 000 kWh en verderGas:

0 - 5000 m³

5000 - 170 000 m³

170 000 m³ en verderDe energiebelasting doorloopt afhankelijk van het verbruik dus een of enkele staffels. De heffingskorting daarentegen is niet afhankelijk van uw verbruik; dit is een vaststaand bedrag. Dit houdt in dat het bedrag hetzelfde blijft ongeacht uw verbruik. Wanneer uw woning (een verblijfslocatie) een eigen stroomaansluiting heeft, heeft u recht op dit bedrag. De heffingskorting wordt in dit geval per maand in mindering gebracht op uw nota. Daarnaast wordt op de eindafrekening het gehele bedrag nog eens genoemd. Het zou dus kunnen dat u de heffingskorting al wel ontvangt, maar dit nog niet als één geheel heeft teruggezien.

Met vriendelijke groet,

Ferdi Hilverda

Ook een vraag? Schrijf naar: redactie @ overgeld.nl Formuleer kort en bondig, hou het bij één concrete vraag.

Gezien de stortvloed aan vragen, kunnen we een individuele reactie niet altijd garanderen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - 0.0%
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur
Financiële vraagbaak
Actueel
Meer Premium