Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Geld opzij zetten voor belasting?

08 AUG 2012 Regina de Valk

Ik ben sinds dit voorjaar met prepensioen. Ik heb nu een nul-uren jaarcontract met mijn voormalige werkgever om in principe twee dagen in de week te werken. Deze inkomsten vallen uiteindelijk in het 42% tarief.Maar uiteindelijk te samen met het inkomen van mijn pensioen kom ik met het uiteindelijke totale jaarinkomen voor de belasting in het 52% tarief. Dus moet ik nog extra belasting betalen.Om later in het jaar voor de belasting niet voor verrassingen komen te staan, wil ik van het maandelijkse inkomen iets opzij te leggen om te gebruiken voor de betaling van de extra belasting. Nu heeft de salarisafdeling van mijn werkgever mij geadviseerd om 10% van mijn loon opzij te leggen. Kunt u mij vertellen of dat een juist advies is?

U bent met prepensioen, maar werkt ook nog twee dagen met een nul-urencontract. U verwacht over de top van uw inkomen 52% belasting te gaan betalen. Dat wil zeggen dat u alles bij elkaar opgeteld in 2012 verwacht meer dan 56.491 euro aan inkomen te hebben.

Omdat iedere instantie waarvan u loon of een uitkering ontvangt, handelt alsof zij de enige zijn waar u geld van ontvangt, (dat zijn ze wettelijk verplicht) denk ik dat er inderdaad - of u nu met de top van uw inkomen in het 42% of in het 52% tarief valt - te weinig belasting op uw salaris zal worden ingehouden.

U vraagt zich af of 10% van uw bruto salaris gaan sparen voor de komende aanslag voldoende zal zijn. Dat hangt ervan af; hoe hoog is uw prepensioen en hoeveel verdient u er nog bij? Over de eerste 18.000 euro aan prepensioen wordt er immers zo'n 33% belasting ingehouden. Maar dit tarief zal uw werkgever ook weer toepassen op de eerste 18.000 euro die u met werken verdient.

Ik heb hieronder de precieze bedragen van het schijventarief 2012 geplakt. Dan kunt u zelf nagaan door uw verwachte inkomsten op te tellen of uw inkomen tegen 33% wordt belast, terwijl dit 42% had moeten zijn (dan is 10% genoeg) of dat het grootste gedeelte van uw salaris tegen 52% belast gaat worden (dan is 10% dus te weinig). Het is wel verstandig van u dat u nu al met de belastingconsequenties rekening houdt.

Schijf belastbaar inkomen percentage

1) t/m 18.945 euro - 33,1%

2) Vanaf 18.946 t/m 33.863 euro - 41,95%

3) Vanaf 33.864 t/m 56.491 euro - 42%

4 Vanaf 56.492 euro - 52%

U kunt zelf een bedrag apart zetten, dan ontvangt u tenminste zelf de rente over dit geld. Als u echter bang bent dat u door de hoogte van uw spaargeld hierdoor in box 3 vermogensbelasting zult moeten gaan betalen, dan kunt u de Belastingdienst natuurlijk ook altijd verzoeken om een voorlopige aanslag, gebaseerd op uw inkomsten uit twee dagen werk en het prepensioen. U betaalt dan maandelijks een bedrag aan de fiscus. Door de maandelijkse betaling hoeft u geen geld voor te schieten, maar u ontvangt dan natuurlijk ook geen rente. Daar staat tegenover dat u op 1 januari ook geen spaargeld dat bestemd is voor de Belastingdienst op uw rekening heeft staan.

Mocht het werk uit het oproepcontract toch wat tegenvallen, dan blijkt na afloop van het jaar bij uw aangifte dat u te veel belasting heeft betaald. Het te veel betaalde ontvangt u dan natuurlijk terug.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.7 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur
Financiële vraagbaak
Actueel
Meer Premium