Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hoeveel belasting betaal ik na mijn 65e?

23 SEP 2011 Regina de Valk

Ik ben 64 jaar en reeds met pensioen. Ik ontvang tot mijn 65e dus een prepensioenuitkering. Ik betaal daarover 42 procent belasting. In september 2012 word ik 65 jaar en krijg dan nog ongeveer de helft van mijn inkomen van mijn pensioenfonds en daarnaast aow. Ik vraag mij nu af welk percentage belasting ik dan ga betalen. Men zegt dat ik netto meer over ga houden, maar ik geloof dat niet. Kunt u mij vertellen welke percentages er worden losgelaten op mijn pensioen en op mijn aow? Dan nog een andere vraag. Mijn vrouw werkt niet en wordt 65 jaar in december 2014. Komt haar aanrechtuitkering (via de belastingen) te vervallen als ik per september 2012 aow ontvang?

In september 2012 wordt u 65 jaar. Wanneer iemand 65 of ouder is, gaat degene inderdaad minder belasting betalen, want er is geen aow-premie (17,9%) meer verschuldigd.

Om de leesbaarheid te vergroten, heb ik hieronder de bedragen afgerond (dus 18.000 euro ipv 18.626 euro). De belastingtarieven zijn die van 2011 want de tarieven van 2012 zijn nog niet bekend, maar ze zullen niet meer dan een heel klein beetje hoger of lager zijn dan de huidige tarieven.

De Belastingdienst telt na afloop van een belastingjaar al uw inkomsten op en laat daar het tarief op los:

  • Over de eerste 18.000 euro betaalt u 33 procent belasting en dat wordt 15,1 procent na uw 65e
  • Over de 15.000 euro daarboven betaalt u nu 41,95 procent en dat is na uw 65e 24,05 procent.
  • Over inkomsten boven de 33.000 euro betaalt u 42 procent en dat is ook het tarief dat iemand boven de 65 betaalt.

In het jaar dat u 65 wordt, geldt er een aangepast belastingtarief afhankelijk van de maand waarin u 65 wordt. Hoe eerder in het jaar u 65 wordt, des te lager dit tarief is (want dan zijn er dus een heleboel maanden waarover u geen aow-premie meer verschuldigd bent). In welk deel van het jaar u uw inkomsten ontvangt, doet dus niet ter zake. Er geldt voor het hele jaar dat u 65 wordt een aangepast tarief.

Als u 65 wordt in 2012, krijgt uw vrouw geen aow. Zij is immers nog geen 65. Wel kunt u voor haar een toeslag op uw aow krijgen, maar de toeslag is uw inkomen en wordt dus ook bij u belast. Wanneer u voldoende belasting betaalt, krijgt uw vrouw nog de volledige algemene heffingskorting uitbetaald. Uw vrouw krijgt echter nooit meer heffingskorting uitbetaald dan u aan belasting betaalt. Als u dus maar 200 euro belasting verschuldigd zou zijn, dan heeft uw vrouw ook maar recht op uitbetaling van 200 euro heffingskorting.

U schrijft dat u naast de aow en de toeslag ook nog pensioen zult ontvangen. Dus waarschijnlijk bent u voldoende belasting verschuldigd en zal uw vrouw tot zij zelf 65 wordt, recht houden op uitbetaling van de volledige algemene heffingskorting.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur
Financiële vraagbaak
Actueel
Meer Premium