Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ouder overleden. Hoe gaat de belastingaangifte?

17 APR 2009 Regina de Valk

De vader (weduwnaar) van mijn echtgenote is vorig jaar september overleden. Naast aandelen en spaargeld was hij ook in het bezit van een eigen huis zonder rente- en aflossingsverplichtingen. Dit huis staat sinds november 2008 te koop. Mijn echtgenote heeft nog 3 zussen en 1 broer, dus 5 kinderen in totaal. De waarde van het woonhuis is door een makelaar vastgesteld op €350.000,-. De waarde van de aandelen en spaargeld bedraagt €43.000,-. Het totaalbedrag van €393.000,- verdeeld over 5 kinderen bedraagt €78.600,- per kind. Over dit bedrag dient successierecht betaald te worden. Mijn echtgenote en ik doen gezamenlijk aangifte 2008. De 5 kinderen (erfgenamen) hebben nog geen aangifteformulier ontvangen voor successierecht. Echter is wel een F-biljet door erfgenamen ontvangen. Moet mijn echtgenote haar erfdeel van €78.600,- in de aangifte 2008 opvoeren of moet zij het aangifteformulier voor successierecht afwachten?

Uw vrouw zal de waarde van haar erfdeel per 31 december 2008 aan moeten geven (Op 1 januari 2008 had zij nog niet geerfd, en was de waarde van haar deel van het huis en de aandelen/het spaargeld dus nul).

U kunt dus niet de successieaangifte afwachten, sterker nog; op dit moment is het nog niet toegestaan in de aangifte al rekening te houden met het bedrag aan successie dat over de erfenis betaald zal moeten worden.

namens De Telegraaf

Regina de ValkMet dank aan de FNV belastingservice.Reacties? Schrijf naar: redactie@overgeld.nl of Pagina OverGeld, Postbus 376, 1000 EB Amsterdam. Formuleer kort en bondig.

Meer lezen over de aangifye 2008? Zie hier.

Voor een overzicht van alle aftrekbare ziektekosten, zie hier.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.2 °C
N3
Beurs AEX
AEX 527.56
+ / - -0.09%
poll image

Stelling DFT Geld

Zodra het mogelijk is, vervang ik mijn gasfornuis voor inductie koken


Verstuur
Financiële vraagbaak
Actueel
Meer Premium