Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Privé of zakelijk belastingaangifte doen?

04 APR 2013

Ik ben parttime werknemer en heb daarnaast sinds vorig jaar een eigen bedrijf. Hoe kan ik het beste de inkomstenbelasting indienen? Ik heb inmiddels uitstel aangevraagd bij de fiscus en verneem graag uw tips!

Ondanks dat u in 2012 een onderneming bent gestart, zult u de aangifte digitaal moeten indienen. Het is daarbij wel de vraag of de Belastingdienst u al als ondernemer aanmerkt of dat de Belastingdienst de werkzaamheden aanmerkt als inkomsten uit overig werk ('resultaat uit overige werkzaamheden', zoals dat in de wet heet).

Wanneer sprake is van inkomsten uit overig werk, heeft u geen recht op bepaalde faciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling of de investeringsaftrek.

Wordt u als ondernemer aangemerkt, dan kunt u in aanmerking komen voor ondernemersfaciliteiten, zoals de mkb-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek. Voor sommige faciliteiten, waaronder de zelfstandigenaftrek, zult u aan het urencriterium moeten voldoen.

U voldoet meestal aan het urencriterium als u aan de volgende twee voorwaarden voldoet:

• U besteedt als ondernemer 1225 uren aan het feitelijk drijven van uw onderneming(en). Onderbrak u uw werk als ondernemer door zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.

• U besteedt meer dan 50 procent van de tijd die u werkte aan uw onderneming(en)

Was u in één van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer, dan hoeft u niet te voldoen aan deze voorwaarde van 50 procent. Dus ook al voldoet u in die jaren niet aan die 50 procent-norm, dan nog komt u in aanmerking voor (onder meer) de genoemde zelfstandigenaftrek als u maar 1225 uur of meer besteedt aan uw onderneming.

Het is van belang om agenda’s goed te bewaren om te kunnen aantonen dat u aan genoemde 1225 urennorm voldoet. Het kan verstandig zijn om dit zelfs wekelijks bij te houden.

Daarnaast is het van belang dat u de administratie goed op orde heeft en zowel de inkoop als verkoopfacturen goed verwerkt. Heeft u winst gemaakt, dan zult u waarschijnlijk inkomstenbelasting moeten betalen. Doet u volgend jaar voor 1 april aangifte of verzoekt u voor 1 mei om een voorlopige aanslag, dan voorkomt u in ieder geval dat u belastingrente verschuldigd bent.

Het zijn zo maar een aantal aandachtspunten, maar u zult begrijpen dat dit maar een topje van de ijsberg is.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur
Financiële vraagbaak
Actueel
Meer Premium