Door
Fiscaliste
Regina de Valk heeft na een studie Nederlands recht bij een grote pensioenuitvoerder gewerkt. Naast haar werk hielp ze als vrijwilliger mensen bij het invullen van hun belastingformulier.
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Huis schenken

31 JAN 2013 Regina de Valk

Ik woon en werk in Nederland, maar heb een huisje in Suriname. Ik denk erover dat huisje te schenken aan mijn broer die in Suriname woont en het financieel moeilijk heeft. Heeft deze schenking nog fiscale gevolgen?

Omdat u als schenker in Nederland woont, valt de schenking onder de Nederlandse belastingwetgeving. Die geeft aan dat de ontvanger van een schenking belasting verschuldigd is. Uw broer zal dus aan de Nederlandse Belastingdienst schenkbelasting moeten betalen.

Tariefgroep 2

Een schenking van een broer wordt belast in tariefgroep 2. Dat is het tarief voor anderen. Dat wil zeggen: ontvangers die niet de partner, kinderen of kleinkinderen van de schenker zijn. In tariefgroep 2 geldt voor de eerste 118.254 euro een tarief van 30 procent.

Daarboven betaalt de ontvanger 40 procent. Er geldt een vrijstelling van 2057 euro. Stel dus dat het huis 50.000 euro waard is, dan ontvangt uw broer een aanslag van 14.383 euro.

15.2 °C
ONO3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 449.09
+ / - 0.0%

Stelling DFT Geld

Noodzakelijke cosmetische ingrepen moeten worden vergoed in het basispakket


Verstuur
Financiële vraagbaak
Actueel