Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Goedkope polis niet voor niets zo goedkoop

'Budgetpolis? Niet naar academisch ziekenhuis'

10 DEC 2014

UTRECHT - Mensen die kiezen voor een budgetpolis, kunnen niet terecht bij alle academische ziekenhuizen omdat de zorgverzekeraars daar geen contracten mee hebben afgesloten.

Mensen die toch in een academisch ziekenhuis belanden als hun verzekering dat niet dekt, moeten een deel van de rekening zelf betalen. Dat kan fors oplopen volgens de NPCF. De NPCF vindt dat zorgverzekeraars mensen met budgetpolissen niet mogen uitsluiten van zorg die ze nodig hebben, als die zorg alleen in een academisch ziekenhuis kan worden verleend.

In een reactie zegt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dat zorgverzekeraars altijd aan hun zorgplicht moeten voldoen. „Het kan niet zo zijn dat als een patiënt een bepaalde ziekte of aandoening krijgt, hij niet in het ziekenhuis terechtkan voor een passende behandeling.”

Zorgverzekeraar Achmea zegt dat verzekerden wel bij academische ziekenhuizen terechtkunnen, mits ze daarnaar worden doorverwezen door een arts. „Onze budgetpolis is bedoeld voor planbare zorg, bijvoorbeeld voor knieoperaties”, reageert een woordvoerster. „Daarvoor kan je gewoon naar een basisziekenhuis. Als daar blijkt dat je een hele complexe operatie nodig hebt, kan je worden doorverwezen naar een academisch ziekenhuis. Dat valt dan gewoon binnen de garantie van de polis.”

Coöperatie VGZ spreekt de bevindingen van NPCF tegen en laat weten dat binnen hun budgetpolis voor vrijwel alle behandelingen contracten zijn afgesloten met de academische ziekenhuizen.

GroenLinks liet woensdag weten opheldering te vragen aan minister Schippers. Kamerlid Corinne Ellemeet wil weten of de bewering van de NPCF klopt. „Wat ons betreft moet de minister de zorgverzekeraars aanspreken op hun zorgplicht en ervoor zorgen dat noodzakelijke zorg toegankelijk is”, stelt ze.

De NPCF zal het punt donderdag aankaarten tijdens een overleg met onder andere ziekenhuizen, verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid.

Eerder waarschuwde ziekenhuis het Westfriesgasthuis uit Hoorn ook al voor een budgetpolis. Consumenten worden er op gewezen dat goedkope polissen niet voor niets zo goedkoop zijn. Een van de redenen hiervoor is dat patiënten lang niet in alle ziekenhuizen terecht kunnen en dus naar een andere zorginstelling moeten voor een bepaalde behandeling, aldus het Westfriesgasthuis.

De Telegraaf vergelijkt voor u alle zorgverzekeringen

Logo De Telegraaf

in samenwerking met

Logo Zorgkiezer
Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.22
+ / - -0.08%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur