Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
 Innovaties zoals de Zorgmonitor zijn het redmiddel in de zorg.
Innovaties zoals de Zorgmonitor zijn het redmiddel in de zorg.

Persoonlijke gevolgen invoering WMo nog steeds onduidelijk

19 FEB 2015

Nog steeds tasten veel mensen in het duister over de gevolgen van de overheveling van zorg naar gemeenten. Ze weten niet of en wat er voor hen verandert: goede, persoonlijke voorlichting hierover ontbreekt.

Dat blijkt uit een onderzoek dat cliëntenorganisaties in twaalf gemeenten hebben gehouden, aldus de Nederlandse Patiëntenfederatie.

De interviews werden gehouden in de periode oktober tot begin januari 2015, direct voorafgaand aan de overheveling aan de overheveling van AWBZ-zorg naar gemeenten in 2015. De uitkomsten sluiten aan bij de conclusies van een eerdere digitale raadpleging waaraan 3000 mensen meededen. Ook toen kwam naar voren dat mensen die in 2014 zorg uit de AWBZ kregen, vaak niet goed weten hoe hun zorg wordt voortgezet door de gemeente.

Overgangsrecht

De geïnterviewden missen vooral de vertaalslag naar hun persoonlijke situatie: wat verandert er nu voor hen? Verder zijn ze onzeker over de hulp waarop zij kunnen rekenen en maken ze zich zorgen over hun toekomst. Ook is het niet duidelijk of ze hun vertrouwde instelling of zorgverlener kunnen behouden.

Daarnaast wisten de meesten niet dat er voor 2015 een overgangsrecht geldt. Dat houdt in dat er pas wat kan veranderen op het moment dat hun indicatie afloopt.

Cliëntenorganisaties adviseren gemeenten om mensen en hun mantelzorgers persoonlijk te informeren als zij daar behoefte aan hebben, bijvoorbeeld als het keukentafelgesprek niet op korte termijn zal plaatsvinden. In dat gesprek kan worden uitgelegd wat er in de persoonlijke situatie verandert, wat het overgangsrecht voor hen betekent en wanneer zij een keukentafelgesprek kunnen verwachten.

Meer weten over de Wmo? De Wmo in 2015: feiten en fabels

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur