Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Patiënt negeert doorverwijzing naar specialist

28 OKT 2015 Van onze DFT Geld Redactie

Het aantal mensen dat wel eens een verwijzing naar de specialist door de huisarts niet heeft opgevolgd, is tussen 2008 en 2013 gestegen van 20 naar 27 procent. Waarom deze mensen de doorverwijzing niet hebben opgevolgd, is niet bekend.

Opvallend is dat de sterkste toename van het links laten liggen van de doorverwijzing in 2011 en 2012 heeft plaatsgevonden, terwijl de stijging in 2013 (het jaar van de verhoging van het eigen risico van €220 tot €350) relatief beperkt is.

Dat blijkt uit een onderzoek naar zorgmijding in opdracht van het ministerie van VWS samen met de Consumentenbond, de Landelijke Huisartsenvereniging en Zorgverzekeraars Nederland.  Minister Schippers heeft het onderzoek vandaag aan de Tweede Kamer gestuurd.

Huisarts

Wordt gekeken naar het percentage mensen dat voorgeschreven medicijnen niet heeft opgehaald, is gedaald van 34% in 2008 naar 29% in 2014. Uit het onderzoek blijkt verder dat zo'n 3 procent van de mensen om financiële redenen wel eens afziet van een bezoek aan de huisarts. Dat persentage is sinds 2009 niet veranderd.

,,We gingen er van uit dat dat percentage gestegen zou zijn, maar dat is dus gelijk gebleven", laat een woordvoerster van de Consumentenbond weten. ,,Hoe het komt dat consumenten de doorverwijzing naar de specialist links laten liggen, dat weten we nog niet. Dat is in dit onderzoek niet uitgediept. Wat ons betreft wordt dat verder uitgezocht."

Bij kinderen onder de 18, die geen eigen risico betalen, geldt dat in 2013 ongeveer 25% geen gebruik maakte van een verwijzing van de huisarts. Onduidelijk is wat hiervoor de precieze redenen zijn.

Verbazing

Patiëntenfederatie NPCF is verbaasd dat niet is gevraagd waarom mensen de doorverwijzing van hun huisarts negeren: ,,daar wordt al heell lang schimmig over gedaan. Bij ons komen allerlei signalen binnen dat mensen zorg mijden omdat ze zich het financieel niet kunnen veroorloven. Hoog tijd dat dit eens goed wordt onderzocht."

Klacht gaat vanzelf over

Het afzien van zorg is niet per se ongewenst. Soms gebruiken mensen terecht geen (vervolg)zorg, omdat bijvoorbeeld zonder zorg de klacht vanzelf overgaat. Wanneer mensen onterecht afzien van noodzakelijke (vervolg)zorg, bijvoorbeeld vanwege hun inkomen, is dat wel ongewenst.

Om de financiële toegang tot de zorg voor mensen met een lager inkomen te waarborgen zijn al verschillende maatregelen genomen. Zo is er de zorgtoeslag, die mensen een tegemoetkoming biedt in de premie en het eigen risico en hebben gemeenten geld ter beschikking gekregen om mensen met lage inkomens extra te ondersteunen.

Maatregelen

Minister Schippers kondigt verschillende aanvullende acties aan als reactie op het onderzoek. Zo wordt er al dit najaar meer voorlichting gegeven over de uitzonderingen op het eigen risico en de mogelijkheid tot het al dan niet vooraf gespreid betalen van het eigen risico aan de zorgverzekeraar. Bijna alle zorgverzekeraars bieden deze mogelijkheid.

Ook wijst de minister op het belang van maatwerk voor bepaalde kwetsbare mensen op lokaal niveau. Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur