Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: BAKKER, RONALD

Regelen zorg kost consument uren per week

10 NOV 2015 Patricia Boon

Utrecht - De helft van de mensen die zorg of ondersteuning krijgen, is een uur of meer per week kwijt aan het regelen van die hulp. Bijna 30 procent kost het meer dan twee uur per week. Een kleine groep heeft tot acht uur per week nodig om alle zorg te regelen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF, samen met het Landelijk Platform GGz, Ieder(in) en Per Saldo.

Wachttijden

Tientallen telefoontjes plegen zonder verder te komen, drie maanden wachten voordat wordt gekregen wat nodig is, het telkens weer opnieuw invullen van formulieren, het keer op keer aanvragen van alle medische verklaringen zijn voorbeelden die worden gegeven over hoe moeizaam het regelen vaak gaat.

Vooral het regelen van zorg of ondersteuning bij jeugdzorg, begeleid wonen en het aanvragen van hulpmiddelen wordt als lastig ervaren. Een deel van de mensen heeft de hulp van anderen ingeroepen om zorg aan te vragen.

Eenvoudiger

Directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie NPCF is geschrokken van de cijfers. “Mensen zouden niet telkens weer opnieuw hun verhaal moeten hoeven doen om zorg te krijgen. Dat kan eenvoudiger. Daar moet echt goed naar worden gekeken.”

Mensen met een beperking of aandoening waarvoor ze zorg krijgen , merken dat ze ook problemen hebben om andere zaken te regelen. Huisvesting, werk en inkomen en verzekeringen blijken ook lastiger te regelen. 

Volksgezondheid

De belangenorganisaties bieden vandaag de resultaten van het onderzoek aan, aan de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn  en Sport. Dat doen zij niet met een dik rapport en stapels statistieken, maar door mensen aan het woord te laten in een videobrief.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur