Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Wilde beloftes zorgverzekeraars over keuze in ziekenhuizen

24 NOV 2015 Thijs Rösken

Amsterdam - Consumenten worstelen met de keuze van een zorgverzekering voor 2016 omdat nog niet duidelijk is welk ziekenhuis je met die polis kan bezoeken. Verzekeraars doen hier wel wilde beloftes over.

Nog lang niet alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd door de grote zorgverzekeraars. Eigenlijk moeten ze voor 19 november hun contracten rond hebben, maar dat is dit jaar niet gelukt. Daarom hebben patiënten hun polis wel ontvangen, maar weten ze niet bij welk ziekenhuis ze volgend jaar behandelingen volledig vergoed krijgen.

 

Verzekeraar vergoedt ook zonder contract

CZ zegt trots behandelingen bij alle ziekenhuizen te vergoeden voor verzekerden met een naturapolis, net als dit jaar. Dit terwijl onderhandelingen met ziekenhuizen nog gaande zijn. Andere verzekeraars vinden dat een riskante belofte.

Reden om die belofte te doen is dat CZ voornemens is om ze allemaal te contracteren. Bij het uitblijven van een contract zou de verzekeraar normaal maar 75 procent van de rekening vergoeden. Nu belooft CZ volledige vergoeding van ziekenhuisbehandelingen. Behandelingen worden vergoed, ook als onderhandelingen mislopen.

 

'Duidelijkheid'

Patiëntenfederatie NPCF juicht de belofte van CZ toe. “Dit schept tenminste duidelijkheid, aldus woordvoerder Thom Meens. “Als je niet op tijd een garantie kunt geven door aanwezige contracten, doe dan een dergelijke belofte. Als CZ dit kan, kan de rest het ook.”

Menzis zit op een lijn met CZ. De verzekeraar vindt dat patiënten het recht hebben naar elk ziekenhuis te kunnen gaan. “Als we niet elk contract rond krijgen, vergoeden we toch bij elk ziekenhuis. We nemen dan het verlies door het uitblijven van het contract”, aldus woordvoerder Jessica Winkelhorst. Volgens haar heeft Menzis al twee op de drie ziekenhuizen gecontracteerd en mogen patiënten ervan uitgaan dat alles gecontracteerd wordt.

 

Onderhandelingspositie uit handen

VGZ durft niet zover te gaan. “Op deze manier geef je je onderhandelingspositie volledig uit handen”, zegt Jaap de Bruijn van VGZ. “We kunnen die belofte niet maken. Ook VGZ streeft ernaar alle ziekenhuizen te contracteren, maar niet tegen elke prijs. We merken dat sommige ziekenhuizen opeens een kwart meer vragen dan vorig jaar.”

Volgens De Bruijn zijn onderhandelingen lastig omdat de verzekeraar de prijsverschillen voor dezelfde behandelingen in verschillende ziekenhuizen wil beperken. “Maar dat doet pijn bij de ziekenhuizen. We hebben nu een derde van de ziekenhuizen gecontracteerd.”

 

Geen 100% zekerheid

Ook Zilveren Kruis durft de belofte van CZ niet te herhalen. “We hebben de intentie alle ziekenhuizen te contracteren, maar kunnen geen 100% zekerheid bieden hierover”, zegt woordvoerder Christine Rompa. “Alle ziekenhuizen willen meer geld, ook als ze minder patiënten krijgen. Als we nu zouden beloven sowieso te vergoeden, ook als we niet tot een contract komen, dan kunnen we net zo goed stoppen met onderhandelen. Dat gaat niet alleen over geld, maar ook over wettelijke kwaliteitsnormen.”
 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur