Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Aanvullende zorgverzekering vaak duurkoop

22 DEC 2015 Patricia Boon

Amsterdam - Ongeveer tachtig procent van de consumenten sluit voor het aankomende jaar een aanvullende verzekering af. In plaats van voordeliger is een deel van hen daarmee juist duurder uit.

Dat bevestigt de Patiëntenfederatie NPCF. ,,Het hangt er van af hoeveel zorg een patënt er gebruik van maakt. Een aanvullende verzekering kiezen is een kwestie van goed wegen en rekenen.’’

Een zegsvrouw van de Consumentenbond vult aan: ,,In sommige gevallen heeft een patiënt al heel lang een uitgebreid pakket en past dat helemaal niet meer omdat de zorgsituatie is veranderd.’’ Een minder uitgebreide en goedkopere kan veel beter passen.

Lees ook: Zo kiest u de voordeligste en beste zorgverzekering

Het is een bekend gegeven dat Nederlanders zich graag goed mogen verzekeren. Dat gaat ook op voor de zorgverzekering. Zorgverzekeraars spelen daar graag op in, omdat de aanvullende pakketten voor hen vaak het beleg op de boterham zijn. ,,In 2012 verdienden ze er nog een half miljard mee. De afgelopen jaren zijn de verdiensten wel wat afgenomen, maar worden er nog steeds honderden miljoenen mee verdiend”, aldus Edwin Brugman, directeur Kennismanagement en Netwerken van VvAA, een organsatie die meer dan 111.000 professionals als medici, paramedici en zorginstellingen representeert.

,,Veel mensen denken: ik neem een uitgebreid pakket, want dan krijg ik alles vergoed”, vertelt een woordvoerster van de Consumentenbond uit. ,,We adviseren iedereen goed op de voorwaarden in de polis te letten.” Want lang niet altijd wegen de kosten op tegen de vergoeding die wordt uitgekeerd.

Bril

Een voorbeeld van een aanvullende verzekering waarvoor veel moet worden betaald maar niet altijd even lucratief is als het om vergoeden gaat, is die voor een bril. Deze loont bijna nooit, zegt vergelijkingssite geld.nl. ,,De goedkoopste verzekeringen die een aanvulling bieden voor brillen kosten al snel 180 euro of meer per jaar. Omdat de consument hiervoor slechts een vergoeding krijgt van 100 tot 150 euro per twee of drie jaar, wordt altijd meer betaald aan premie dan wordt vergoed.’’

Wordt gekeken naar de tandartsverzekering, dan blijkt dat hiervoor ook veel moet worden betaald en weinig wordt vergoed. Twee keer reguliere controle met daarbij gebitsreiniging kost rond de 200 euro per jaar. Een aanvullende verzekering kost vaak hetzelfde en vergoedt niet zo heel veel meer. Slecht gebit? Dan kan een aanvullende tandartsverzekering wel lonen.

Wilt u overstappen van zorgverzekeraar? Lees dan de antwoorden op de tien meest gestelde vragen. Meer weten? Morgenavond vanaf 20.00 uur kunt u via internet kijken naar het - gratis - DFT Zorgseminar. Daarin komt alles aan bod wat u moet weten om een goede en voordelige zorgverzekering af te sluiten. Inschrijven kan via DFT.nl.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur