Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Schippers kijkt naar de zorgmarkt voor het stoppen van verspilling.
Schippers kijkt naar de zorgmarkt voor het stoppen van verspilling.
Foto: Serge Ligtenberg

Schippers: Markt moet onnodige zorg stoppen

11 JAN 2017

Amsterdam - Minister Schippers (Volksgezondheid) vindt het niet haar taak om op te treden tegen het aanzetten tot onnodige zorg. Dat schijft de bewindsvrouw in antwoord op Kamervragen van de PvdA.

Parlementariërs Bouwmeester en Oosenburg trokken vorige maand aan de bel over brillen- en hoorapparatenverkopers die verzekeringsgegevens inzetten voor commerciële doeleinden. De aanbieders ’kunnen in een online systeem checken of de verzekering van de patiënt bijvoorbeeld nog ruimte biedt om een meer uitgebreide behandeling te doen, om zo het verzekerd budget vol te maken’, aldus de sociaaldemocraten, die wilden weten wat de minister van die praktijken vindt.

De minister vindt dat de vraag aan welke zorg iemand behoefte heeft leidend moet zijn bij het bepalen van welke zorg er wordt verleend, en niet hoeveel ruimte de verzekering nog biedt. Het is echter aan de verzekeraars om de zorgverleners in toom te houden, aldus de VVD-politica. „Zorgverzekeraars kunnen in hun contracten aandacht besteden aan de wijze waarop zij omgaan met zorgaanbieders die aansporen tot het gebruik van onnodige of onnodig dure zorg”, schrijft ze.

Dat is een pikante uitspraak, omdat zorgverzekeraars en zorgverleners elkaar vorige maand nog in de haren vlogen over de vraag wie bepaalt wat ’genoeg zorg’ is. Zorgverleners, met name fysiotherapeuten, vonden dat verzekeraars wel erg makkelijk het maximaal aantal behandelingen bepaalden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur