Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Brexit: prijs medicijnen 100 miljoen omlaag

07 APR 2017

De koersdaling van het Britse pond leidt dit jaar tot lagere prijzen van medicijnen. In totaal zullen de prijzen van geneesmiddelen bij apothekers naar verwachting met 100 miljoen euro dalen.

Dat heeft de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) berekend. De koersdaling is het gevolg van het aangekondigde vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

Het voordeel komt terecht bij de zorgverzekeraars en de overheid. In theorie zou dit kunnen leiden tot een premiedaling voor cliënten, maar het is de vraag of dit gebeurt, zegt Ronald van der Vaart van de SFK. Verzekeraars zouden ook hun reserves kunnen aanvullen. Apothekers ondervinden er waarschijnlijk niet veel last van doordat hun tarieven hetzelfde blijven.

Het financiële nadeel komt terecht bij de pillenfabrikanten of de groothandel. Zij krijgen minder geld voor hun producten.

De prijzenwet in Nederland bepaalt dat de maximumprijs wordt gebaseerd op de gemiddelde prijs van hetzelfde geneesmiddel in België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De pond daalde inmiddels van 1,36 naar 1,16 euro en dat werkt dus door in de maximumprijs.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.6 °C
O3
Beurs AEX
AEX 518.25
+ / - -0.46%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur