Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Leefbaar Rotterdam wil dat ook familieleden de kwaliteit van de thuishulp kunnen beoordelen, zodat het niveau omnhoog kan.
Foto: DIJKSTRA BV

Steun voor zieke mensen thuis weinig bekend

30 JUN 2017

Mensen die thuis wonen en zorg krijgen of nodig hebben, weten vaak niet dat ze recht hebben op ondersteuning voor het regelen van allerlei zaken.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland. Het gaat om onafhankelijke 'cliëntondersteuners' die worden betaald door de gemeente of de zorgverzekeraar.

Mensen weten vaak niet dat deze ondersteuning bestaat en dat het voor hun gratis is, stelt de patiëntenclub. ,,Als ze er niet om vragen, krijgen ze het niet. Het beste zou zijn als de gemeente bij de uitnodiging voor een eerste zorggesprek meteen een cliëntondersteuner aanbiedt'', aldus een woordvoerder. Maar soms weten gemeenten volgens hem zelf niet dat dit bestaat.

De regelingen voor zorg en ondersteuning (WMO en WLZ) zijn soms zo complex dat mensen het niet goed begrijpen. Mensen die de ondersteuning krijgen, zijn daar vaak tevreden over.

Zorgstaatssecretaris Martin van Rijn wil de cliëntondersteuning een impuls geven. De federatie wil dat er nu echt snel iets gebeurt, want de regeling bestaat al tien jaar.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur