Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Consumentenbond: Maak einde aan polisjungle

06 JUL 2017

De Consumentenbond roept partijen op om de zoektocht naar een zorgpolis makkelijker te maken voor consumenten.

En wel voor 12 november 2017, het moment waarop consumenten mogen overstappen. Zij moeten dit voor 1 januari geregeld hebben, maar de zoektocht is niet eenvoudig. Nog altijd moeten verzekerden veel moeite doen om een weg te banen door de ‘polisjungle’, zoals de Consumentenbond het aanbod aan zorgpolissen noemt.

Verbeterpunten

De bond heeft vier verbeterpunten op een rij gezet voor zorgverzekeraars, politiek, de minister van Volksgezondheid en de toezichthouders. Zo moeten de contracten tussen zorgverzekeraars en zorgverleners in kannen en kruiken zijn op het moment dat de verzekerden kunnen overstappen. Anders weten zij immers niet welke zorg zij precies vergoed krijgen. Ook ziet de bond graag dat zogenaamde ‘kloonpolissen’ worden afgeschaft. Polissen die aangeboden worden binnen een verzekeringsconcern en nagenoeg identiek zijn aan elkaar.

Daarnaast moeten verzekeraars transparanter worden over de inhoud van de polis en het inkoopbeleid dat daarbij hoort. De zorgverzekeringskaart is een stap in de goede richting maar moet worden uitgebreid met volumeplafonds en andere behandelbeperkingen, de vergoedingen bij gebruik van een niet-gecontracteerde zorgverlener en inzicht in het aantal gecontracteerde zorgverleners binnen een bepaalde branche.

Onderscheid

Ten slotte ziet de hoeder van de consument de combinatiepolis graag verdwijnen. Consumenten blijken al moeite te hebben met het onderscheid tussen een naturapolis en een restiutiepolis. De tussenvorm combinatiepolis maakt het nóg onoverzichtelijker, aldus de bond.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur