Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Spreek eigen geld en netwerk aan voor zorg'

08 JUN 2012

DEN HAAG - Mensen moeten meer zelf investeren in zorg om de zorg voor 'niet-redzame ouderen' betaalbaar te houden. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een vrijdag gepubliceerd advies aan het ministerie van Volksgezondheid.

Foto: APA

Volgens de RVZ komt de zorg voor niet-redzame ouderen - ouderen die zorg, wonen en welzijn niet zelf kunnen regelen - steeds meer onder druk te staan. Dat komt doordat er steeds meer ouderen komen, mensen steeds langer leven en het aantal ouderen met chronische aandoeningen en beperkingen groeit. Ook nemen de kosten van de zorg toe en dreigt er een tekort aan personeel.

Collectief pakket beperken

Om de zorg betaalbaar te houden, adviseert de RVZ om het collectieve pakket van de zorg te beperken tot zware problemen en ziektes. Voor de overige zaken moeten Nederlanders meer zelf gaan betalen of hun netwerk aanspreken. Ook ouderen moeten meer zelf hun zorg regelen.

Daarnaast moeten mensen ook zo lang mogelijk zelfredzaam blijven, door bijvoorbeeld voorzorgsmaatregelen te treffen zodat ze langer gezond blijven. Ook zijn ze dan financieel beter voorbereid op ouderdomskwalen, zodat het collectieve pakket vooral aangesproken kan worden door ouderen die het echt nodig hebben.

Zorg bij mensen thuis

Verder adviseert de RVZ om mensen met langdurige of zware zorg, toch thuis te helpen. Dat kan bijvoorbeeld door speciale teams op te richten die dergelijke zorg kunnen bieden. Die teams kunnen dan worden ondersteund door anderen, zoals vrijwilligers. Daarvoor kan de overheid bijvoorbeeld mensen die net zijn gepensioneerd uitnodigen.

Het laatste advies is om mensen rond hun 60e levensjaar een zorgverklaring te laten ondertekenen. Daarin kunnen mensen aangeven hoe ze de verzorging tijdens hun latere leven voor zich zien en hoe ze die willen bekostigen.

Reactie ouderenbond

Vakbond ANBO die opkomt voor ouderen reageert overwegend positief over het voorstel van de RVZ. Maar het plaatst wel enkele kanttekeningen over het zorgsparen. Lees meer in ANBO: nog veel vragen bij 'zorgsparen' -2 ANBO: nog veel vragen bij 'zorgsparen'

Politici: 'walgelijk'

„Waanzinnig”, reageert SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten. „Ouderenzorg is een kwestie van beschaving.” Ze vindt de suggestie dat de familie rondom ouderen nu te weinig zou doen onzin.

PVV-leider Geert Wilders vindt het pleidooi van de RVZ „walgelijk”. Hij vindt dat in het RVZ-advies de ouderenzorg wordt afgebroken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.93
+ / - +0.05%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur