Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

VGZ: tandarts onaanvaardbaar duurder

26 JAN 2012

ARNHEM - Tandartsen zijn onaanvaardbaar duurder geworden sinds zij bij wijze van experiment zelf mogen bepalen wat ze hun patiënten in rekening brengen. Dat concludeert zorgverzekeraar Coöperatie VGZ donderdag na het bestuderen van 500 tarieflijsten van tandartsen. Volgens de verzekeraar zijn de ingrepen gemiddeld 7 procent duurder geworden. Het experiment is begin dit jaar begonnen.

Foto: © Dijkstra b.v.

VGZ adviseert minister Edith Schippers (VWS) om de tarieven voor de mondzorg voor kinderen en gehandicapten uit het experiment met vrije tarieven te halen en voor deze groepen weer tarieven vast te stellen.

Het onderzoek van VGZ houdt rekening met hoe vaak een behandeling wordt uitgevoerd. ,,We hebben een lijst van de 21 meest voorkomende behandelingen vastgesteld, die goed zijn voor 90 procent van alle kosten in de mondzorg jeugd", aldus een woordvoerder van VGZ. ,,We zien kostenstijgingen op bijna alle 21 behandelingen."

De woordvoerder verwijst daarbij naar een rapport dat VGZ vandaag op zijn website publiceert. Daarin wordt volgens de verzekeraar onomstotelijk aangetoond hoe de tandartsen hun tarieven hebben opgeschroefd na het openstellen van de markt.

Eerder dit jaar zei de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat veel mondzorgaanbieders met hun prijzen vooralsnog in de buurt blijven van de prijzen van vorig jaar. Aan deze eerste steekproef verbond de NZa echter nog geen conclusies omdat prijzen gedurende het jaar nog kunnen veranderen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur