Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Veel klachten over tandartskosten

05 MRT 2012 Arianne Mantel

AMSTERDAM - Patiënten die in de eerste twee maanden van dit jaar naar de tandarts zijn geweest, hebben massaal hun beklag gedaan bij de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) over de rekeningen die zij gepresenteerd kregen en die voor een groot deel niet meer worden vergoed. Zij zijn totaal verrast door het feit dat tandartsen hun prijzen zelf mogen bepalen en het feit dat de zorgverzekeraar maar een deel ervan vergoedt, ongeacht de mate waarin men verzekerd is.

Foto: Persbureau Van Eijndhoven

Uit vergelijking van de NPCF naar de gehanteerde tarieven van 1150 tandartsen en de daarvoor vastgestelde vergoedingen van 16 grote zorgverzekeraars blijkt dat van de 177 verschillende soorten behandelingen de tandartsen 155 keer méér vragen dan zorgverzekeraars maximaal vergoeden.

Dit heeft onder andere bij de NPCF in korte tijd op een speciaal meldpunt tot maar liefst 2500 klachten, bezwaren en opmerkelijke bevindingen geleid. „De patiënten blijken pas nu te snappen dat ze, ook al zijn ze bijvoorbeeld ’top’ verzekerd tot 1500 euro, bepaalde behandelingen niet meer volledig vergoed krijgen van de verzekeraars. De verzekeraars hanteren namelijk een door hen vastgesteld marktconform tarief per behandeling en de tandartsen zitten daar met hun vrije prijzen vaak boven,” licht NPCF-directeur Wilna Wind toe.

Uit de vergelijkingscijfers van de NPCF komen de verschillen goed naar voren: De 1150 onderzochte tandartsen vragen voor een intakeconsult gemiddeld 37 euro: de zorgverzekeraars vergoeden 31 euro. Voor het maken van een schedelfoto wordt 42 euro gevraagd en 30 euro vergoed. Wie een schildje van keramiek of kunststof moet, krijgt een rekening van 148 euro en daarvan slechts 98 euro vergoed. Bij een brugtussendeel zit een verschil van 30 euro. Het streven van de NPCF is om snel een totaal beeld te geven van de 7000 tandartsen in ons land, weggezet tegen alle zorgverzekeraars.

Lees alle details vandaag in De Telegraaf

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur