Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Spreekuur zorgverzekering: antwoord op vragen over fysiotherapie

02 DEC 2011

Hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden over ouderen die aan de orde kwamen tijdens het spreekuur zorgverzekeringen van OverGeld.nl, in samenwerking met de Consumentenbond, vergelijkingssite Independer.nl en seniorenorganisatie ANBO.

Foto: ANP

Graag zou ik willen weten of komend jaar de fysiotherapie na een heup- of een knieoperatie nog in het basispakket zit.

Vanaf 1 januari wordt de fysiotherapeut alleen vergoed wanneer de aandoening op de lijst van chronische aandoeningen staat. Dan worden de kosten pas vergoed nadat u de eerste 20 behandelingen zelf heeft betaald. Hier kunt u een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Ik ben 57 jaar en sinds een operatie in 1998 aan mijn rug ben ik afhankelijk van krukken en een rolstoel. Om mijn mobiliteit en kracht in m’n beenspieren en arm/schouder te behouden volg ik sinds jaren onbeperkt fysiotherapie onder de daarvoor bestemde code chronisch zieken. Nu lees ik herhaaldelijk dat ik zelf het volledige bedrag zal moeten betalen voor onbeperkte fysio of mij duur moet gaan bijverzekeren (35 tot 40 euro per maand). Weet u hoe dit zit? De berekeningen en voorbeelden die de zorgverzekeringen geven, zijn nogal ingewikkeld.

Het klopt helaas dat chronisch zieken in 2012 de eerste 20 behandelingen fysiotherapie zelf moeten gaan vergoeden. Het is dus verstandig een aanvullende verzekeringen te zoeken die minimaal 20 behandelingen volledig vergoedt. Anders zult u deze behandelingen zelf moeten betalen en dat is al snel duurder dan de aanvullende verzekering. De voordeligste passende aanvullende verzekering kunt u vinden op vergelijkingssites op internet.

Wat zijn de kosten van fysiotherapie zelf? En van de tandarts, en het ziekenhuisbezoek, medicatie en dergelijke?

De kosten voor een behandeling bij de fysiotherapeut bedragen gemiddeld 30 euro. De tandartskosten worden per 2012 vrijgegeven, wat betekent dat de tandartsen zelf hun tarieven mogen vaststellen. Hier kan uw tandarts u dus wellicht een antwoord op geven. De kosten voor medicatie en ziekenhuisbezoek zijn afhankelijk van het type medicijn en de reden waarvoor u naar het ziekenhuis gaat.

Ik heb in juli mijn bovenbeen gebroken op twee plaatsen. Ik heb via de chirurg driemaal in de week fysiotherapie nodig. Maar zoals het er nu naar uit ziet, heb ik dat volgend jaar ook nog nodig, want het herstel gaat heel langzaam. Nu is mijn vraag: kan ik de aanvraag voor fysio meenemen? Ik heb voor volgend jaar Univé Samen Polis zonder een bijverzekering. Moet ik nu een bijverzekering nemen daarvoor?

De basisverzekering kent een beperkte vergoeding voor fysiotherapie (vanaf 20 behandelingen). Als u dit vergoed wilt hebben, kunt u het best een aanvullende verzekering afsluiten. Probeer echter goed de kosten in te schatten. Wellicht is het voordeliger deze kosten zelf te betalen en geen aanvullende verzekering te nemen.

Ik heb een basisverzekering maar nu moet ik geopereerd worden aan mijn knieën. Hier is ook fysiotherapie bij nodig. Is het aan te raden om me hiervoor bij te verzekeren? Neemt mijn verzekering dit nog aan nu ik weet dat dit moet gebeuren? Hoeveel keren moet ik naar de fysio toe?

De basisverzekering kent een zeer beperkte vergoeding voor fysiotherapie (vanaf de 20e behandeling) Als u deze kosten vergoed wilt hebben, kunt u het beste een aanvullende verzekering afsluiten. Hoeveel behandelingen u moet ondergaan, kunnen wij niet beoordelen helaas.

Voor het vergelijken van zorgverzekeringen kunt u hier klikken.

Zie ook vragen en antwoorden naar rubriek:Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.8 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 527.73
+ / - -0.06%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Zodra het mogelijk is, vervang ik mijn gasfornuis voor inductie koken


Verstuur