Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Meer zorgoverstappers door stijgende premies

17 SEP 2011 Bernard Vogelsang

Het aantal consumenten dat wil overstappen van zorgverzekeraar lijkt dit jaar verder te gaan stijgen door de vrees voor fors oplopende premies. Nederlanders houden er rekening mee dat zij per 1 januari 2012 een gemiddelde premiestijging van 8 procent voor de kiezen krijgen, zo blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl. Door over te stappen van zorgverzekeraar kunnen zij de pijn in hun portemonnee iets verzachten.

Sinds ruim twee jaar zit het aantal mensen dat kiest voor een andere zorgverzekeraar in de lift. In 2008 maakte slechts 3 procent van de zorgverzekerden zo’n overstap. Door de fors stijgende premies lag dat in 2009 al op 4 procent en in 2010 zelfs op 5,5 procent.

Deze week heeft het kabinet bekendgemaakt dat de basisverzekering voor de zorg volgend jaar 11 euro duurder wordt. Daarmee stijgt de nominale premie van gemiddeld 1211 euro in 2011 naar 1222 euro in 2012. De tarieven van aanvullende zorgverzekeringen worden in november bekendgemaakt. Het eigen risico wordt in 2012 met 50 euro verhoogd naar 220 euro.

Volgens directeur Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl is ruim 8 procent van de Nederlanders van plan om in 2011 over te stappen. „Daarnaast is de groep twijfelaars ook een stuk groter. De helft van de bevolking geeft aan nog niet te weten of ze bij hun huidige zorgverzekeraar blijven. Vorig jaar twijfelde 30 procent”, aldus Hordijk.

Duurder

Zorgverzekeringen worden duurder door stijgende medische kosten als gevolg van de vergrijzing. Ook het besluit van De Nederlandsche Bank dat verzekeraars meer eigen vermogen moeten aanhouden, drijft de premies op.

Consumenten ontvangen uiterlijk half november het nieuwe aanbod van hun zorgverzekeraar. Hordijk denkt dat zij mogelijk honderden euro’s kunnen besparen door deze aanbieding goed te vergelijken met de premies van andere verzekeraars, en over te stappen als er ergens anders een goedkoper aanbod is tegen vergelijkbare polisvoorwaarden. Edmond Hilhorst van vergelijkingssite Independer.nl laat soortgelijke geluiden horen.

Elke verzekerde heeft tot 1 januari 2012 om de oude zorgverzekering op te zeggen. Aanmelden voor een nieuwe zorgpolis kan tot 1 februari 2012. Het is slim om eerst bij een nieuwe zorgverzekeraar te zijn geaccepteerd voordat u uw oude de rug toekeert.

Voor meer informatie over het onderzoek van Verzekeringssite.nl kunt u hier klikken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur