Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Miljoen overstappers proberen 1 procent te besparen

17 OKT 2012 Thijs Rösken

GEEN - ZORGVERZEKERINGMiljoenen Nederlanders kunnen straks weer kiezen voor de voordeligste zorgverzekeraar, om zo een paar tientjes op hun basisverzekering te besparen. De zorgverzekering omvat nog geen kwart van de totale zorgkosten.

Dit jaar zullen meer mensen overstappen tussen zorgverzekeraars. Hiermee valt geld te besparen, maar op het overgrote deel van hun zorgkosten hebben consumenten geen enkele invloed. De zorgverzekering omvat nog geen kwart van de totale zorgkosten, de rest - 5000 euro per jaar op een bruto modaal salaris van 33.000 euro - betaalt een werknemer, bewust of onbewust, via het loonstrookje.

Volgend jaar 5,5 procent meer betalen

In totaal gaat van het bruto modaal inkomen van 33.000 euro in 2013 maar liefst 28 procent op aan zorgkosten. Dat is 5,5 procent meer dan in 2012, zo blijkt uit een berekening van de Achmea-vergelijkingssite Independer. De werkgever vergoedt hiervan 2557 euro. Meer overstappers

Consumenten proberen aan het einde van het jaar een goedkopere zorgverzekering uit te zoeken om tientallen euro's te besparen. Op basis van onderzoek van TNS Nipo concludeert vergelijker Independer dat 6,2 procent van het aantal verzekerden overstapt. Vorig jaar stapte 6 procent, ongeveer een miljoen mensen, over naar een nieuwe polis. Maar dit zet niet veel zoden aan de dijk, want een besparing van 100 euro op de basispremie is iets meer dan 1 procent van de totale zorguitgaven.

Verzekering en eigen risico

Volgens het ministerie van Volksgezondheid betalen consumenten in 2013 gemiddeld 1273 euro aan verzekeringspremies voor het basispakket. De exacte premies van de meeste zorgverzekeraars worden nog bekend voor 19 november. Kleine verzekeraars DSW en Stad Holland hebben hun premies al bekend gemaakt: DSW houdt de premie gelijk, Stad Holland verhoogt hem licht. Naast de verzekeringspremie betaalt een consument in 2013 nog eens 215 euro via eigen risico, schat het ministerie.

Via het loonstrookje

Maar veruit het grootste deel van wat werknemers uitgeven aan zorg, betalen ze via het loonstrookje. Van een modaal bruto inkomen gaat 7805 euro af om de zorg te betalen. Ongeveer een derde van dit bedrag wordt vergoed door de werkgever via een zorgpremie. Werknemers betalen hier wel inkomstenbelasting over en leggen ook zelf nog een premie in voor de awbz (algemene wet bijzondere ziektekosten, langdurige zorg voor bijvoorbeeld ouderen en gehandicapten). De zorgtoeslag, in dit voorbeeld 132 euro, verlicht deze lasten nauwelijks.

'Het blijft toch 100 euro'

Dat een werknemer via zijn loon veel meer betaalt aan zorg dan via de verzekeringspremie, betekent niet dat besparen op de zorgverzekering zinloos is, zegt Marcel Canoy, hoogleraar zorgeconomie aan de Universiteit van Tilburg. "Als er 100 euro te besparen valt op je verzekering, dan blijft dat toch 100 euro. Dat dit slechts een klein percentage van je totale zorguitgaven is, maakt niet uit. Kritisch kijken naar zorgverzekeringen is altijd verstandig, want veel Nederlanders sluiten te veel aanvullende verzekeringen af."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.7 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur