Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Plan met zorgpremies in strijd met regels uit Brussel'

08 NOV 2012

DEN HAAG - ZORGVERZEKERINGHet voornemen om zorgpremies inkomensafhankelijk te maken, is mogelijk strijdig met EU-regels. Dat zegt voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland. Brussel zou het kunnen zien als staatssteun aan verzekeraars.

Het nieuwe kabinet heeft na veel commotie besloten de inkomensafhankelijke zorgpremie uit het regeerakkoord te schrappen. Lage inkomens krijgen in ruil daarvoor toch zorgtoeslag.

Hij wijst erop dat zorgverzekeraars private ondernemers zijn. In de plannen van VVD en PvdA zouden hun inkomsten voor 85 procent bestaan uit belastinggeld. Dat zou door Brussel gezien kunnen worden als staatssteun. „Ik zeg niet dat het zo is, maar ik heb gerede twijfels”, aldus de ex-leider van de ChristenUnie en voormalige vicepremier.

Al eerder twijfels

Bij de stelselherziening in de zorg in 2006 waren er ook al twijfels of de afspraken spoorden met EU-regels. Rouvoet herinnert zich dat toen 50 procent van de zorgkosten uit belastinggeld werd gefinancierd en dat dat van Brussel nog net door de beugel kon.

Het nieuwe kabinet van VVD en PvdA wil de zorgpremies inkomensafhankelijk maken omdat dat goed uitpakt voor de lagere inkomens en een nivellerend effect heeft. Op de plannen uit het regeerakkoord is veel kritiek omdat de koopkrachteffecten sterk negatief uitpakken voor de middeninkomens. Ook vinden critici het oneigenlijk om inkomenspolitiek te bedrijven met zorgpremies.

In de Tweede Kamer vroeg D66-leider Alexander Pechtold donderdag om een reactie van het kabinet, nog voor het debat over het regeerakkoord komende dinsdag.Onderzoek vanuit Brussel

Het kantoor van eurocommissaris Joaquín Almunia (Concurrentie) zei donderdag nog niet te weten of er al een onderzoek loopt naar dit Nederlandse plan. De Europese Commissie kan een onderzoek beginnen als een EU-lidstaat of een concurrent erom vraagt, maar kan dat ook op eigen gezag doen. Ook een klacht van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer zou aanleiding kunnen zijn het plan onder de loep te nemen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur