Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Let op: wijzigingen basispakket 2013

14 NOV 2012 Thijs Rösken

Rollators en gehoortoestellen gaan uit het basispakket, stoppen met roken en diëten er juist weer in. Welke producten moet u nog snel even aanschaffen? En welke zorgkosten veranderen nog meer?

Het basispakket

Als bepaalde voorzieningen in het basispakket van de zorgverzekering zitten dan kunnen alle verzekerden er van op aan dat ze (gedeeltelijk) vergoed worden. Hier staat een overzicht van het basispakket in 2012 .

Uit het pakket

Vanaf januari 2013 zullen bepaalde voorzieningen uit het basispakket van de zorgverzekeringen verdwijnen.

- Rollators worden op dit moment volledig vergoed. Vanaf 2013 niet meer. Bent u van plan om een rollator aan te schaffen, dan is het slim om dit in 2012 te doen. Een rollator kost al snel zo´n 100 euro. Zie ook het artikel 'Run op rollators'

- Gehoortoestellen krijgen mensen vanaf 2013 slechts gedeeltelijk vergoed. Er is een eigen bijdrage nodig van 25 procent van het aankoopbedrag. In 2012 vergoedt de verzekeraar gehoortoestellen tot 500 euro, het bedrag daarboven betaalt de consument zelf. Vanaf 2013 gaan mensen ook de eigen bijdrage betalen. Ongeveer eenderde van de mensen met een gehoortoestel weet onder de 500 euro te blijven. Ook gehoortoestellen kunt u dus het voordeligst in 2012 kopen.

Terug in het pakket

- Stoppen met roken wordt weer opgenomen in het basispakket. Hulpmiddelen als nicotinepleisters- of verstuivers werden begin dit jaar uit het pakket gehaald, maar worden nu weer in zijn geheel vergoed. Zie ook het artikel Nicotinepleister komt terug in basispakket

- Dieetadvisering wordt net als stoppen met roken na een jaar afwezigheid weer opgenomen in het basispakket. Per jaar wordt maximaal drie uur dieetadvies vergoed.

Hoger eigen risico en vermogenstoets zorgtoeslag

Het eigen risico wordt verhoogd naar 350 euro. Dit jaar steeg het eigen risico al van 170 naar 220 euro. Er komt voor volgend jaar wel een compensatie voor de lage inkomens via een hogere zorgtoeslag. Zie ook het artikel Wat is het eigen risico in de zorg?

De zorgtoeslag krijgt een vermogenstoets. Mensen met een vermogen boven de 80.000 euro hebben geen recht meer op zorgtoeslag. Voorheen werd alleen rekening gehouden met het inkomen van burgers.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.8 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur